Седем автори получават финансиране от Община Пловдив за книгите си

12:31, 30 сеп 15 / Общество 25 503 Шрифт:
Topnovini
Община Пловдив разпределя 13 450 лв. между 7-те финалисти в Програмата за финансиране на книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания.

Тази година са подадени едва 29 ръкописа – 5 романа, 11 стихосбирки, два сборника с разкази, 4 чисто краеведски изследвания, детска литература и др. Тази година седмината членове на журито – проф. Огнян Сапарев, Ангел Янков, Александър Секулов, Антон Баев, Младен Влашки, Владимир Балчев и Здравко Дечев, са изчели над 4100 страници от почти всички художествени и публистични жанрове.  

От 7-те отличени ръкописа 3 са обърнати към Пловдив – "Предисторически Пловдив. Въведение и архитектурно-археологически анализ" на Божидар Чапъров, "Копривщенските родове и Пловдив" на Райна Каблешкова-Серафимова и "Когато Пловдив беше Меката на БГ рока" на Добринка Димова.

Най-много точки от журито е събрала стихосбирката на Иван Вълев "Лошо време". На второ място е "Албум български икони – 15-19 век" на Градска художествена галерия – Пловдив, а на трето е "Светът на Яворов" на Стефан Памуков.

Общинско финансиране за творбите си ще получат и Божидар Чапъров, Райна Каблешкова – Серафимова, Димил Стоилов и Добринка Димова.

Журито сподели, че има идея Програмата за финансиране на книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания да може да помага и на автори, който са в начален етап на създаване на творбите си – "в зародиш", или такива, който имат нужда от редакция или друга авторска намеса за тяхното усъвършенстване.

Именно заради това, творбите на Емилия Никитова и Дора Андонова не са успели да се класират тази година. Съставът на журито намира за интересни идеите им, но смята, че те трябва да бъдат доработвани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама