Удължават срока за настаняването на пчелините в община Разград на 10 години

12:23, 30 сеп 15 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На свое заседание Общинският съвет в Разград гласува промени в Наредба №16 за управление, ползване и разпореждане със земи от общинския поземлен фонд и Наредба №1 за обществения ред на територията на общината.

Вносителят на докладната, общинският съветник Петко Стоянов, посочи, че пчеларите и съюза на пчеларите в града многократно са сигнализирали, че условията в посочената наредба не са достатъчно приемливи за дейността им. Те посочили, че устройването на пчелини извън населените места е свързан с допълнителни инвестиции като осигуряване на вода, електричество, изграждане на временни постройки за обработка на пчелните пити и добиване на пчелните продукти, както и складиране на пчеларския инвентар и охрана.

Стоянов отбеляза, че в Наредба 16 е фиксиран срок за учредяване на право на ползване на общинските земи за постоянни пчелини на 5 години. Той обясни, че пчеларите са изразили притеснения относно малкия срок и голяма част от тях са заявили, че биха преместили пчелините си и направили нужните инвестиции, ако им се даде допълнителна сигурност чрез удължаване на срока до 10 години. Изразено е също и мнение, че определянето на цените за право на ползване на имотите по изготвяне на пазарни оценки обикновено са високи и това ги кара да се отказват да се възползват от тази възможност. Затова общинските съветници приеха решение, съгласно което срокът за настаняване на пчелини на общински поземлен фонд да бъде увеличен на 10 години.

Другата промяна, която бе гласувана на заседанието на местния парламент бе относно настаняването на кошери с пчелни семейства в населените места и вилни зони. Тя е мотивирана от постъпилите многобройни жалби и сигнали в местната администрация от пострадали граждани от ужилвания от пчели. Регистрирани са и случаи на нападения на пчели върху домашни животни, довели дори и до фатален край.

Стоянов обясни, че са правени проверки по съответните случаи, но контролните органи са установили, че пчеларите не са нарушили нормативната база в досегашния й вид. Наредба №1 за обществения ред на територията на община Разград не предвижда спазване на отстояние на пчелните кошери от границите на съседни имоти в населени места. Това противоречи на интересите на жителите им и е в разрез с тяхната здравна сигурност и безопасност, мотивира се Стоянов. Затова бе въведено изискването за разстояние не по-малко от 10 м от границата на съседа, ако входовете им са ориентирани към него, и не по-малко от 6 м, ако входовете не са с лице към границите на съседния имот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама