Откриха монета на дядото на Дракула при разкопките на Кирека

12:22, 30 сеп 15 / Култура 25 247 Шрифт:
Topnovini
Ценна сребърна монета на владетеля Мирчо Стари – дядо на легендарния граф Влад Дракула, са открили археолозите при тазгодишното проучване на средновековния манастирски комплекс “Кирека” в НИАР “Мадара”. Това оповести днес на пресконференция ръководителят на проучвателния екип археологът Георги Майсторски.

Учените попадат на мометата в близост до открити от тях няколко гроба, в които обаче липсвал погребален инвентар. На лицето на монетата е изсечен образа на Мирчо Стари, а на гърба светец или конник.

Находката се свързва с крайния период на съществуването на средновековния манастирски комплекс “Кирека” от ХІІ-ХІV век, когато там най-вероятно е имало малко селище, обитавано от хора, които са се занимавали с каменоделство, използвайки материала от култовия архитектурен ансамбъл, смятат археолозите.

Такива монети са откривани преди време на Шуменската крепост и крепостта “Кастрици” край Варна.

“Находката показва, че региона е бил част от Добруджанското деспотство, управлявано от влашките владетели”, обясни Георги Майсторски и допълни, че при проучването са открити много предмети, които дават основания на археолозите да търсят селище от късното средновековие.

Георги Майсторски припомни, че първите разкопките на “Кирека” датират още от 20 години на ХХ век. През 80 години археологът Тодор Балабанов проучва мястото. В момента средновековния манастирски комплекс “Кирека” е изследван на около 60%. Мястото е обитавано от ІІІ век, а през V е построена раннохристиянска базилика. Върху руините на езически храм е съграден средновековният манастирски комплекс, който загива постепенно до средата на ХІ век под ударите на византийци и печенеги.

Средновековният култов комплекс се простира на територия от около 2 дка, като част от сградите и постройките са с впечатляващи размери.

В следващите сезони археолозите ще проучват северната част на обекта, от която се разкрива живописна гледка към Плисковското поле. Знае се, че центъра на култовия комплекс на север сочи Голямата базилика в първопрестолна Плиска.

Тазгодишните разкопки на средновековния манастирски комплекс “Кирека” са финансирани от Регионалния исторически музей в Шумен, който е отпуснал около 5 500 лв.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама