Инвестбанк: Цистерната със сярна киселина в Смядово не е наша

10:30, 30 сеп 15 / Общество 25 228 Шрифт:
Topnovini
Инвестбанк АД не е собственик на цистерната и нейното съдържание, което към момента се приема за източник на замърсяващия теч на сярна киселина. Това се казва в писмо, разпратено от банката до медиите.

От финансовата институция поискаха право на отговор заради информацията от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Шумен че Инвестбанк ще бъде актувана за киселинния разлив в Смядово като собственик на базата на бившите химически заводи в Смядово.

В писмото се казва, че банката е придобила обект „Завод за екологична чиста преработка на петролни отпадъци”, находящо се в град Смядово, но цистерната на територията на завода не се числи към придобитите активи.

Независимо от факта, че цистерната не е собственост на Инвестбанк АД, на 16 април 2015 г. ръководството на банката е изпратило официално писмо до Министерството на околната среда и водите, в което е отправило молба да бъдат предприети необходимите мерки по компетентност, с цел предотвратяване на евентуална авария с разлив, се казва още в писмото.

От банката посочват, че в отговор на 18 май 2015 г. Министерството е препратило сигнала им до РИОСВ – Шумен в качеството му на компетентен орган и е изискало екоинспекцията спешно да извурши проверка и да информира за резултатите.

„Отново заявяваме, както и в хода на проверката на РИОСВ – Шумен, че цистерната и нейното съдържание не са собственост на Инвестбанк АД и че цялата отговорност по съхранението и обезопасяването й следва да бъде търсена от нейните собственици”, се казва в писмото.

От банката заявяват своята готовност за съдействие в рамките на закона и отбелязват, че са изпратили свои представители на място за оказване на нужното съдействие на собствениците и компетентните органи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама