774 еднодневни трудови договори са сключени от средата на юли до сега във В. Търново

10:16, 30 сеп 15 / Икономика 25 97 Шрифт:
Topnovini
12 земеделски стопани са поискали да сключат еднодневни трудови договори с работници до момента, уточниха от Инспекцията по труда във Велико Търново. Новата разпоредба влезе в сила от 17-ти юли 2015-та година.

Тя касае трудовите договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Същите могат да се сключват за професии, неизискаващи специална квалификация в основна Икономическа дейност - „Растениевъдство“, само за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.

Страни по него са съответният работник и работодател – регистриран земеделски стопанин. "Трудовият договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа е трудов договор за работа за един ден, като това време не се признава за трудов стаж", поясняват инспекторите.

Преди сключването на еднодневния трудов договор, същият се регистрира в Инспекцията по труда, след представяне на съответните документи, необходими за регистрацията му. „В тази връзка контролните органи на Дирекцията „Инспекция по труда“ град Велико Търново започнаха проверки на територията на областта“, каза още инж. Невена Стефанова.

През периода от влизането в сила на горепосочената разпоредба на Кодекса на труда към настоящия момент Дирекцията в областния град е регистрирала 774 броя „еднодневни трудови договори“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама