Районен съд Балчик представя дейността си в „Ден на отворени врати”

09:18, 30 сеп 15 / Крими 25 729 Шрифт:
Topnovini
Районният съд в Балчик ще проведе днес Ден на отворените врати, посветен на 135-ата годишнина от създаването му. Той ще бъде открит в 10 ч. в двора на Съдебната палата и ще представи различни акценти от дейността на съда.

Изложба, посветена на Кръстю Мирски - едни от стожерите на съдебната власт в града след Освобождението, ще покаже част от историята на съда. За живота и дейността на един от първите съдии ще разкаже Кристина Спасова – уредник в Исторически музей Варна, която подготви експозицията. На откриването ще присъства Кирилка Стойнова - автор на книгата „Кръстю Мирски общественик и книжовник”, която подари екземпляр от творбата си на Районен съд Балчик. На празника е поканен и едноименният потомък на тачения от юристите в града бивш председател на съдебната институция Кръстю Мирски.

Планирано е представяне на новоиздаден албум за историята на съда. Гостите ще получат изготвените по повод годишнината две брошури – за историята и дейността на Районен съд Балчик, и за Кръстю Мирски.

Присъстващите ще разгледат адаптираната съдебна зала за изслушване на деца. Оформянето на интериора в нея бе постигнато, освен с бюджетни средства, така и чрез дарените от деца на служители и приятели кукли, фигурки от пластилин, рисунки. Сред гостите се очаква да бъдат Ева Жечева – председател на Държавна агенция за закрила на детето и Офелия Кънева - представител на Центъра за обществена подкрепа в Балчик.

Програмата ще продължи със среща на тема „Медиацията като услуга, популяризирана от Районен съд Балчик“. На нея ще присъстват адвокати, юристи, заинтересовани от приложението й. Милена Гунчева - председател на Центъра за спогодби и медиация към Софийски районен съд, ще разкаже за своя опит при прилагане на института. Председателят на Районен съд Балчик Ивелина Велчева ще обобщи резултатите от проведената през месец септември кампания за популяризиране на медиацията в общината.

Предвидена е също лекция от магистрати за структурата и функционирането на съдебната власт и вписванията в Районен съд Балчик. Пред ученици ще бъде демонстрирана програмата за случайно разпределение  на делата и новата интернет страница на съда. Сайтът  вече предлага на потребителите двуезична версия на английски и български език.

Магистрати и служители от Районен съд Балчик ще посрещнат гости и посетители на празника, сред който са поканени министърът на правосъдието, членове на Висшия съдебен съвет, бивши колеги съдии, представители на държавни и общински институции в града и района, ученици и симпатизанти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама