Безработицата в Търговище отново е над средната за страната

09:06, 30 сеп 15 / Общество 25 180 Шрифт:
Topnovini
7 891 са регистрираните безработни в област Търговище в края на месец август, отчитат от Регионалната служба по заетост. Равнището на безработица пада незначително до 16 %, което е с близо 7 пункта над средното за страната. 42 % са хората без препитание в община Антоново, почти всеки трети не се труди в Опака и Омуртаг. В Попово безработицата е 14,5% ,а в – 10,2% . В трите бюра по труда в региона са регистрирани най-вече хора без квалификация, с основно и по-ниско образование, както и лица на възраст над 50 години.

През август постъпилите на работа регистрирани безработни от област Търговище са 261, сочат данните на Регионалната служба по заетост. Препитание са намерили 100 човека без квалификация, 90 с работнически професии и 69 са специалисти със средно специално и висше образование.

Общо обявените през август свободни работни места от работодатели на територията на област Търговище са 439, което е почти двойно повече в сравнение с предходния месец. По програми за заетост в бюрата по труда са заявени 166 работни места, а в частния сектор най-търсени са били кадрите за преработващата промишленост, образованието, административните дейности, търговията, строителството и транспорта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама