Ренета Инджова: У нас има кампания за управление на страха на хората

08:50, 30 сеп 15 / Общество 25 249 Шрифт:
Topnovini
Нашето общество непрекъснато се занимава с неща, които не са му във възможостите. У нас е тръгнала една кампания за управление на страха на хората. Всички институции всяват страх в хората от бежанците. Това каза в ефира на бТВ бившият министър- председател Ренета Инджова.

Тя разказа, че самата тя е дете от бежански род от Албания. Семейството ѝ се заселва тук през 1920 г. За това Инджова е категорична, че бжанците не са опасни и няма от какво да се стархуват българите. Проблемът е липсата на институции.

„Чисто териториално погледнато в България има място за бежанците, но не е готова за никаква социализация. Тя не може да се справи със своите цигани. Няма ги институциите, няма я общинатта, няма ги съселяните, всички се оправяме сами тук, за това не можем да ги приемем“, посочи Инджова.

„Ние непрекъснато имаме страхове. Цяло лято се знимавахме с Гърция и я оплаквахме. Сега се занимаваме с Европа, която трябва да приеме някакви 500 хиляди души, на една Европа, която е 500 милионна. Това е една хилядна“, каза оше тя и допълни, че Европа се нуждае от работна сила, а това е добра ръботна ръка.

Ренета Инджова коментира и ситуацията с ромите у нас, провокирана от въпрос на водешия дали действително информацията, че е била свалена от власт, защото е искала да ги интегрира и да ги регистрира, е вярна.

„Не можем като щрауси да си затваряме очите. Може да ни трябват ромите да гласуват, но те трябва да се регистрират. Скрива се проблемът с ромите и същото ще се случи и с бежанците. Българския комплекс е да сме празни. Да няма хора, да няма социални роли, да няма работа, само почивни дни. Българите само за този Терминал 2 говорят и те дори не искат да са тук“,бказа бившият премиер.

Тя посочи, че Европа от 4 години знае за „война близо дотериотрията ѝ, знае кои са фуниите през, които тези хора ще търсят път“. Въпреки това, по думите ѝ, самата Европа не желаела нещата да се случат и не искала да се задейства.

Инджова допълни, че най-удачно би било „да се дават паспорти на тези, които преминават, защото после ще има репатрирне вероятно, а не да бъдат оставяне на границата“.

„Цялата работа е , че съвременният свят се управлява трудно. Едно време е имало повече добродетели. Ние сега изповядваме краха на една либерална идеология. Тези, които се борят с тероризма трябва да работят. Да не се връщаме назад да гледаме къде са огнищата на войната, за които никойне говори“, посочи още бившият министър- председател.

Инджова допълни, че като млада е страдала от съдбата си на бежанка, но се е преборила с това.

„Целия ми живот са ми показвали опити да бъде унижена от това различие, но виждате ли аз съм първата жена министър председател“, атегорична е Инджова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама