Фестивалът за родно кино "Златна роза" започва във Варна

07:48, 30 сеп 15 / Общество 25 150 Шрифт:
Topnovini
33-то издание на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" ще се проведе във Варна от 2 до 11 октомври. Събитието се организира от Изпълнителна агенция "Национален филмов център" със съдействието на Министерството на културата, Община Варна и Българската национална телевизия и в партньорство с Фестивален и конгресен център – Варна, “Артин вижън” и Българска национална филмотека. 

33-ият фестивал на българския игрален филм се провежда под знака на юбилея "100 години българско кино" и всички съпътстващи прояви извън официалната конкурсна програма са посветени на годишнината. 

През тази година варненската публика ще има възможността да се наслади освен на 13 пълнометражни, 17 късометражни, редица ретроспективни филми и много други извън основната програма, както и на съпътстваща програма. В конкурсната програма са включени 7 дебюта, както и участието на първите така наречени ниско-бюджетни филми, финансирани от НФЦ. 

Конкурсната програма за късометражните филми включва 17 заглавия, минали през селекционна комисия, от които само шест са финансирани от НФЦ. Преобладаващата част от тази селекция са филми на млади режисьори и продуценти. В информационната програма се показват 11 късометражни филма, два пълнометражни филма с независимо финансиране. В програмата ще присъства и дискусия, свързана с подпомагането на българското игрално кино. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама