КЗП-Бургас глоби търговци за нарушения при цените на ученически пособия

07:36, 30 сеп 15 / Общество 25 204 Шрифт:
Topnovini
Комисията за защита на потребителите (КЗП) в Бургас е съставила 9 акта на различни търговски обекти в града за това, че не са обозначили правилно цените на предлаганите от тях ученически пособия. Това заяви за Topnovini.bg шефът на местната комисия Николай Стойков във връзка с кампанията, която тече от началото на месеца за проверки на обектите, в които се продават тетрадки, бележници, учебни помагала и други подобни артикули. До момента инспектираните магазини са 30 на брой.

„Част от актовете са съставени по чл. 15 от Закона за защита на потребителите (ЗЗП), а именно, че изобщо не е поставена цена на някои от стоките. По чл. 17 от същия закон са съставени няколко акта - за това, че е поставена само една обща цена на комплект от ученически принадлежности. В Закона изрично е записано, че трябва всеки един от артикулите в комплекта да има отделна цена. Един акт е съставен за това, че една и съща стока има две цени, което е недопустимо”, обясни Николай Стойков.

Относно забраната за продажба на алкохол и цигари на непълнолетни в близост до учебните заведения контролният орган е извършил 23 проверки. Не е констатирано сериозно нарушение засега, добави още шефът на КЗП-Бургас.

Кампанията ще продължи и следващия месец, като инспекторите отново ще следят за предоставяне на пълна и вярна информация за произхода, вида и основните характеристики на стоките, така и за ясното обозначаване на цените. В хода на инспекциите ще се проверява и за спазване на изискванията на законодателството при продажбата на предварително пакетирани стоки, които се предлагат като комплекти в промоция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама