Нов живот за тютюневите складове поискаха пловдивчани

21:59, 29 сеп 15 / Култура 25 720 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Нов живот – това е дума, която трябва да изпълним със съдържание, говорейки за тютюневите складове, защото сега там няма нищо, там е пустош." Около тезата се обединиха участниците в емоционалния дебат за съдбата на тютюневите складове в Пловдив. Общественото обсъждане, провело се тази вечер в Дом на културата "Борис Христов" събра десетки пловдивчани от различни поколения, архитекти, собственици, общественици, културни дейци.

Никой не оспори мнението, че складове са сред местата в града, притежаващи собствена идентичност, но западнали, преустроени и в окаяно състояние те бавно губят характера си на архитектурен ансамбъл.

"Трябва да започнем да обичаме старите си сгради – това е начинът", сподели в тази връзка арх. Виолета Раева.

"Дори и да е само с културна стойност, една сграда пак има стойност", категорична бе и Пенка Калинкова.

Живея повече от 15 години в района, който е превърнат в кочина, общинските органи са незаинтересовани, няма осветление, тротоарите са разбити, наводнява се при дъждове, описа ситуацията собственик на имоти на ул. "Одрин" и ул. "Г. М. Димитров". 

"Трябва да се опишат всички уникални сгради, за да се даде възможност на собствениците да направят нещо с тях, да ги съживят. Трябва да се съобразим с икономическите закони на времето, в което живеем", обобщи на свой ред арх. Петко Костадинов.

В тази връзка бе и идея, дошла от млад мъж, работещ в ИТ сектора. Както Капанът успя да се наложи като квартал на творческите индустрии, така той видя потенциал складовете да станат сърцето на квартал на ИТ индустрията. Прелюбопитно бе и предложението сградите да се използват като център за алтернативно образование и в тях да се помещава Независим университет за култура.

Следващото обществено обсъждане е планирано за 19 октомври, когато от фондация "Пловдив 2019" ще организират среща и със собствениците на складове. 

Общественият дебат е стъпка в развитието на проекта "Тютюневият град". Проектът е част от клъстера "Градски Мечти" на ОФ 'Пловдив 2019". Той е съсредоточен именно в зоната на Тютюневите складове около ул. "Иван Вазов" и е част от програмата, с която Пловдив спечели титлата Европейска столица на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама