Използването за лични цели на служебни автомобили ще се облага с данък

17:30, 29 сеп 15 / Политика 25 1123 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Използването за лични цели на служебни автомобили и недвижими имоти да се облага с данък, като прагът на стойността на вещите да е от 35 до 50 хил. лв. За това се съгласиха социалните партньори на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Промените в Закона за ДДС и въвеждането на "данък уикенд" беше предложено от министъра на финансите Владислав Горанов. Първоначалното предложение се отнасяше до употребата на служебни автомобили, телефони и лаптопи за неработни цели, като предложеният от министърът праг за стойността на вещите беше 700 лв. Работодателите принципно подкрепиха идеята, но не и в този вид.

"Прагът от 700 лв. наистина е твърде нисък. Ще работим в посока до 50 хил. лв. Използването на активи за лични цели е меко казано неприемливо.Това до голяма степен ерозира основата за ДДС и допуска недобросъвестно поведение. Не е тайна, че 95 % от новите автомобили, които се движат на територията на Република България са собственост на юридически лица, а не на физически", заяви Горанов.

Той добави, че по този начин държавният бюджет е ощетен със стотици милиони лева. Финансовият министър посочи, че в момента се правят анализи на метода за определяне на данъка, на базата на примера от европейските страни. Той добави, че има вероятност за определяне на точен процент, с който ще се облага ползването на служебни автомобили и недвижими имоти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама