Джон Кери: САЩ и Русия имат съгласие по "някои фундаментални принципи" за Сирия

16:13, 29 сеп 15 / Свят 25 662 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съединените щати и Русия имат съгласие по "някои фундаментални принципи" за Сирия, заяви днес държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

"Имаше съгласие, че Сирия трябва да е обединена, единна страна, че тя трябва да е светска, че трябва да се заемем с (джихадистката групировка "Ислямска държава") и че трябва да има дирижиран преход", каза Кери пред американската телевизия Ем Ес Ен Би Си. Той уточни, че остават различия по въпроса какъв трябва да е резултатът от този преход.

Кери каза, че и президентът на САЩ Барак Обама, и руският му колега Владимир Путин търсят път напред в Сирия, която страда от продължаваща повече от четири години гражданска война и от възхода на "Ислямска държава". Той определи разговора между Обама и Путин, които обсъдиха сирийския конфликт снощи, като "искрено конструктивен и много учтив". 

"Всички разбират, че съдбата на Сирия е на карта, и светът се надява да бъде намерен бързо някакъв вид решение", каза Кери.

Държавният секретар на САЩ е повдигнал на срещи с руски и ирански представители въпроса двете страни, които са основни съюзници на режима в Дамаск, да използват влиянието си върху сирийския президент Башар ал Асад, за да го убедят да спре силите си да пускат варели бомби. Възможно е Москва и Техеран да направят това в замяна "на нещо, което ние можем да направим", загатна той, без да уточни какво има предвид.

Кери съобщи, че планира да се срещне отново с руския министър на външните работи Сергей Лавров утре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама