Очаква се нов бум в пазара на жилища в София

14:43, 29 сеп 15 / Икономика 25 180 Шрифт:
Topnovini
Пазарът на жилища в столицата е на прага на нов бум, сочи анализ за второто и третото тримесечие на 2015 г. на компанията "Имотека", част от групата на AG Capital.

Според изпълнителния директор на фирмата Люба Атанасова от началото на годината се наблюдава ръст, но „неговото същинско развитие тепърва предстои“.

„Няколко са пазарните фактори, които сочат, че в рамките на следващата година ще станем свидетели на нов бум на пазара на имоти в София. В момента наблюдаваме покачване в броя сделки в столицата с около 20%, но излизането на новите проекти ще отключи далеч по-видима вълна от покупки”, допълва тя. Според нея вероятно ще се достигне до нивата от преди кризата през 2008 г.

Купувачите все по-често предпочитали да купят „на зелено” – действие,  доскоро приемано като рисково.

Раздвижване се наблюдава през последните две тримесечия и в профила на купувачите - напоследък все по-активно на имотния пазар започна да става лекарското съсловие.

„Лекарите вече представляват немалък дял от купувачите, като по-голямата част от тях са около и над 50-годишна възраст. Днес те търсят жилищни имоти между 120 и 150 кв.м, които превръщат в частни кабинети – за себе си или за децата”, разказва Юлияна Шехерова, мениджър кантора в „Имотека“.

По думите й лекарите се интересуват предимно от апартаменти с три помещения, които да приспособят съответно в малка чакалня, манипулационна и кабинет. В същото време, някои големи банки предлагат преференциални условия за медицинските лица, което допълнително активира този тип клиенти.

При търсенето си купувачите имат ключови изисквания, с които рядко правят компромиси, особено онези клиенти, заинтересовани от по-високия жилищен сегмент. Инфраструктурата, както и локацията или комуникативността на мястото е основен критерий за избор, като търсещите апартамент често следят развитието на района и в перспектива.

Средната цена на сключване на сделка в София е 75 000 евро, посочват още от компанията. Квадратурата на жилищата в столицата, за които са сключени сделки в последните две тримесечия, е средно 102 кв.м.

Цените в централните райони варират между 1000 и 1200 евро на кв.м в зависимост от състоянието на жилищата - дали са за ремонт, ремонтирани, тип строителство, етажност, състояние на сградите. За луксозните апартаменти отново критерии за определяне на цената са типът строителство, състоянието на сградата и общите части, комуникации. При тези жилища цените са между 1000 и 1300 евро на кв.м.

Апартаментите на зелено в централната част на града са около 800-1200 евро, а за близките до центъра квартали – 700-900 евро. Младост е районът, отличил се през наблюдавания период със значим ръст в броя на сделките – 25%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама