Символът на световната демокрация гостува на Варна

12:45, 29 сеп 15 / Култура 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едно от четирите запазени копия на символа на правата на човека – Магна харта или Велика харта на свободите, гостува на Варна от тази вечер като част от съвместна изложба на Британския парламент, Националния архив на Великобритания, Британската библиотека и Градската художествена галерия „Борис Георгиев”. Събитието ще бъде официално открито лично от посланика на Великобритания у нас - Ема Хопкинс.

Магна харта (Magna Carta Libertatum) е акт, подписан от английския крал Джон Безименни на 15 юни 1215 г.  Това е първият документ в английската история, който ограничава кралската власт и представлява началото на демократичното конституционно право. С него са били гарантирани и защитавани правата и интересите на феодалната аристокрация и гражданите от действията на представителите на кралската власт.

През вековете документът се превръща в символ на правата на човека, свободната реч, личните свободи и правосъдието от двете страни на Атлантическия океан.  Той е вдъхновявал реформатори, активисти и законотворци, сред които са Томас Джеферсън, Махатма Ганди и Уинстън Чърчил.

Изложбата „800 години Магна харта" ще бъде открита в 18.30 часа в Художествената галерия.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама