Сноудън, Немцов и Савченко са сред номинираните за наградата „Сахаров”

12:06, 29 сеп 15 / Свят 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едуард Сноудън, Борис Немцов и Надежда Савченко са сред номинираните за наградата за свобода на мисълта „Сахаров” на Европейския парламент за 2015 г. предадоха световните агенции.

Европейският парламент ежегодно присъжда учредената през 1988 г. награда "Сахаров" за свобода на мисълта. Това отличие се връчва на личности, дали изключителен принос в борбата за правата на човека в целия свят.

Номинациите за наградата "Сахаров" на Европейския парламент за свободата на мисълта за 2015 г. станаха известни на 10 септември. Официалното им представяне стана в понеделник по време на съвместно заседание с участието на членове на парламентарните комисии по външни работи и развитие и на подкомисията по правата на човека.

На 15 октомври ще бъдат определени тримата финалисти от обявените шест претенденти, а на 29 октомври ще бъде определен тазгодишният й носител.

Номинираните за 2015 г. са:

Раиф Бадауи - блогър от Саудитска Арабия, автор на страницата „Свободни саудитски либерали“. Осъден на 10 години затвор, 1 000 удара с камшик и сериозна глоба за обида на ислямските ценности чрез публикации на сайта си. (Номиниацията е направена от С&Д, ЕКР и Зелени/ЕСА.)

Демократичната опозиция във Венецуела в лицето на политически затворници и „Кръгла маса за демократично единство“ (Mesa de la Unidad Democrática) – изборна коалиция, формирана през 2008 г. за обединение на опозицията. (Номинацията е направена от ЕНП и от депутатите Фернандо Маура Барандиаран и Дита Харанзова).

Една Адан Исмаил – сомалийска активистка срещу гениталното осакатяване на жени и бивш министър, директор и основател на Родилната клиника „Една Адан“ в Харгейса, Сомалия. (Номинацията е направена от ЕСПД).

Борис Немцов – руски политик, бивш заместник министър-председател и опозиционен водач, убит през февруари 2015 г. в Москва. (Номинацията е направена от АЛДЕ).

Надя Савченко – украински военен пилот, член на Върховната Рада и на делегацията на Украйна към Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа. Пленена през юни 2014 г., незаконно отведена и държана в затвор в Русия. (Номинацията е направена от ЕКР).

 Едуард Сноудън, Антоан Делтур и Стефани Жибо - трима души, направили публична информация за съмнителни действия: 

Едуард Сноудън – компютърен експерт, който е работил за американската Агенция за национална сигурност и изнася данни за нейната програма за масово следене. 

Антоан Делтур – служител на одиторската компания Price Waterhouse Coopers, разкрил данни за тайни данъчни постановления в полза на мултинационални компании в Люксембург.

Стефани Жибо, която разкрива избягване на данъци и пране на пари в швейцарската банка UBS.

(Номинацията е направена от ЕОЛ/СЗЛ)

Наградата „Сахаров“

Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи. Миналата година тя бе връчена на Денис Муквеге, гинеколог от Демократична република Конго, борещ се срещу използването на сексуално население като оръжие във военни конфликти.

Номинации могат да бъдат правени от отделна политическа група или от поне 40 депутати от различни групи в Европейския парламент. Комисиите по външни работи и развитие в ЕП определят трима финалисти на база на номинациите, а след това лидерите на политическите групи в ЕП избират лауреата за годината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама