Над 96 хил. лв. са неплатените заплати през месеците юли и август, отчете Инспекцията по труда

12:06, 29 сеп 15 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
247 проверки извърши Инспекцията по труда през месеците юли и август, съобщи нейният директор инж. Невена Стефанова. Установени са нарушения, свързани с работното време на наетите лица, почивките на работниците, заплащането на труда и допускането до работа без сключен писмен трудов договор.

Инспекцията е засякла 7 случая, в които работодатели са дапунали лица да полагат труд без договор, за което е ангажирана и административно-наказателна отговорност.

Констатирани са и случай, в които работодателите не осигуряват 12-часова междудневна почивка. 4-ма работодатели са забавили плащането през отчетения период – юли и август. Дължимата сума за работни заплати възлиза на 96 775 лева. След издадени предписания от Инспекцията, са изплатени 1320 лв.

През месеците юли и август в Инспекцията по труда във Велико Търново са постъпили 58 броя искания, сигнали и запитвания от работници, синдикати, работодатели, граждани и институции. Констатирани са нарушения при наемането на непълнолетни лица.

Един от работодателите не е поискал разрешение от Инспекцията да наеме непълнолетно лице. В края на месец юли приключиха и проверките относно спазването на трудовото законодателство спрямо работещи на длъжност „санитар“, „медицинска сестра“ и „лекар“ в болничните заведения на територията на област Велико Търново.

При проверките са констатирани случаи, в които на работниците не са осигурени поне 12-часова междудневна почивка, както и поне 24-часова междуседмична почивка при сумирано отчитане на работното време.

За всички констатирани нарушения при извършените проверки през месец юли и август, са приложени принудителни административни мерки, както и са съставени 55 акта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама