Пороят в Шумен нанесе щети за стотици хиляди, искат спиране на камионите по ул. “Марица”

11:42, 29 сеп 15 / Общество 25 242 Шрифт:
Topnovini
По предварителни груби изчисления пороят от неделя вечер в Шумен е нанесъл щети за стотици хиляди левове. Това оповести днес на брифинг секретарят на Щаба за защита при бедствия в кметството Красимир Косев.

Живеещите на ул. “Марица” в Шумен са поискали от Общината да спре движението на товарни автомобили в района заради силно ерозиралия бряг на реката там. Косев припомни, че придошлите води на река Енчова в неделя вечер са унищожили 100 метра от брега и сега водата тече на по-малко от метър от асфалтовата настилка.

Специалистът опроверга ширещата се в общественото пространство информация, че дъждоприемните шахти в Шумен са запушени. “Отводнителните съоръжения са с нормална проводимост, само на места бяха покрити с листа, но те вече са отстранени”, коментира Косев и допълни, че през изтеклото денонощие количеството дъжд в Шумен е 25 литра на квадратен метър, като днес през целия ден остава оранжевия код за обилни валежи.

Няма пострадали хора, но са разрушени селскостопански постройки в частни дворове в града.

Продължава разчистването на наноси по улиците.

Красимир Косев припомни, че гражданите могат да подават сигнали за отстраняване на щети направо в Общината на телефонен номер 857 651. Косев обаче уточни, че при липса на спешност най-добре е сигналите да минават през спешния номер 112.

По-късно през деня Общинския щаб за защита при бедствия взе решение да се подготви процедура за възлагане на работни проекти за аварийно-възстановителни работи на двата моста на ул. „Скобелев” и до кашкаваления цех, както и за укрепването на брега на р. Енчова в отсечката от „Софийско шосе” до ул. „Скобелев”.

Трите обекта се нуждаят от спешни възстановителни работи.

За двата моста ще са необходими по първоначални сметки около 190 000 лв., количествено-стойностните сметки за укрепване брега на Енчова река по протежението на ул. „Марица”, тепърва ще се правят.

Ще бъдат актуализирани сметките и за корекцията на р. Поройна в района на Индустриалната зона, подадени през месец май в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Към тях ще бъдат добавени необходимите суми за реконструкция на р. Енчова от Топхането до вливането й в р. Поройна до зала „Младост”.

Едновременно с това ще започнат аварийни ремонти на улиците „Варна” и „Камчия”, на пасарелката на ул. „Камчия”. Изровеният тротоар по ул. „Граф Игнатиев” ще бъде възстановен от „Хидрострой – Варна”, тъй като обектът още е в гаранционен срок.

Средствата за аварийно-възстановителните работи ще бъдат търсени от перата за ВиК ремонти и за ремонт на улици, заложени в бюджета на Община Шумен за тази година. Останалите средства ще бъдат заложени в следващия бюджет.

Ще бъде изпратено писмо до ЕССО „Мрежи” на НЕК за предприемане на укрепителни дейности за стълбове с номера 14, 15 и 16, които се номират в поречието на р. Поройна до кашкаваления цех. И трите стълба са с подкопани основи и има опасност от срутването на 100-киловолтовите съоръжения.

Фирмите „Титан БКС” и „Паркинги, гаражи и благоустройство” продължават почистването на улиците и шахтите от наносите от кал и инертни материали. За нормализиране работата по обектите, свързани с водния цикъл, ангажимент имат фирмите-изпълнителки.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама