Парламентът събра кворум със "златния пръст" на "Атака"

11:26, 29 сеп 15 / Политика 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание събра на извънредното си заседание 121 депутати при четвъртия си опит. По този начин се събра необходимият кворум за работа на законодателния орган. В пленарна зала се регистрираха депутати от парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, АБВ, "Атака" и независими депутати.

Това даде повод на лидера на ДСП Лютви Местан да направи забележка на председателя на парламента Цецка Цачева, че е нарушила правилника за работата на Народното събрание. 

"Вие усетихте сладостта на "златния пръст" на "Атака" – той ви осигуриха кворума", каза политикът и допълни, че всички се връща.  

Броени минути преди регистрацията депутатът от ДПС Алиосман Имамов заяви в кулоарите, че подобна процедурна хватка много често е била практика в предходния парламент. Тогава в управлението бе в ръцете на БСП, ДПС и "Атака". Парламентарното мнозинство в 43-ото Народно събрание се форми от коалиционните партньори ГЕРБ и РБ с подкрепата на АБВ и ПФ. За последно „Атака“ подкрепи мнозинството при гласуването на промените в Конституцията на първо четене. С гласовете на 11-те депутати на Волен Сидеров се осигуриха над 180 гласа в подкрепа на поправките. По този начин се ускори процедурата по разглеждането им в пленарна зала. Според Имамов тази процедурна хватка е съвсем нормална и е обяснимо опозиционно поведение. По думите му съгласно правилника на Народното събрание няма възможност да бъде насрочен през днешния ден нов четвърти опит за регистрация. Имамов опроверга председателя си Лютви Местан, като обясни, че съществува правна възможност да се свика ново заседание на парламента още днес. „Това може да се случи с нова заповед на председателя на НС, с която да определи провеждането му днес“, каза Имамов. По-рано днес парламентът не може да започне работа заради липсата на кворум, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Депутатите направиха три опита да регистрират необходимите 121 гласа - при първия те бяха едва 101, а при втория - 118. При последния пък бяха 111.

БСП не влязоха в пленарната зала.

Председателят на парламента Цецка Цачева свика извънредно заседание на председателския съвет на парламента, на което ще се решава дали да им нов опит да се събере кворум.

Днес народните представители се очаква да приемат окончателно закона за предучилищното образование. Извънредното заседание пък е заради предстоящата двуседмична почивка на депутатите заради изборите.

Зам.-председателят на лявата парламентарна група Атанас Мерджанов обясни, че няма да се регистрират заради несъгласието си с образователния закон. По думите му повечето депутати от БСП-Лява България са в Народното събрание, но няма да участват в заседанието. "Ако искате го смятайте за бойкот, но това е позицията на парламентарната ни група на несъгласие със закона", обясни той. 

Според него, ако председателският съвет реши да се направи четвърти  опит за провеждане на заседание, той ще е в нарушение на правилника за дейността на парламента. 

В следващите дни депутатите от левицата ще се регистрират в зависимост от седмичната програма, каза още Мерджанов на въпрос дали ще бойкотират и редовните заседания, ако отново в дневния ред е законът за предучилищното образование. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама