Среща по проблемите на осиновяването се провежда в КСУДС в Шумен

11:01, 29 сеп 15 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тематична среща "Да застанеш до детето с истина, любов и уважение" се провежда в Комплекса за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) в Шумен.

Така Сдружение ИСДП, чрез КСУДС става част от инициативата на Българската асоциация осиновени и осиновители  и Национална мрежа за децата за открито говорене по темата, чиято основна цел е работа за промяна на обществените нагласи и спомогне за разсиновяването на деца.

„Темата за осиновяването е фина и деликатна и засяга изключително много чувства и емоции. Нашето усещане като специалисти е, че хората не са готови да говорят открито по темата за осиновяването”, каза специалистът от КСУДС Диана Нинчева.

Тя допълни, че чисто емоционалното разбиране – защо е важно детето да расте с истината за своя живот, за своите корени, е изключително важна.

„Неминуемо в един етап от живота детето започва да търси тази истина, това е изконна човешка нужда. Ако един кандидат-осиновител разбере това още в самото начало, много внимателно, когато детето навлезе в сферата на съзнаването след втората си година, той ще може чрез интерактивни игри, чрез детски филмчета да въвежда детето в нея”, заяви специалистът.

„Това единственият начин детето да расте спокойно, обичано и прието”, категорична бе Диана Нинчева.

На срещата присъстваха кандидат-осиновители и специалисти от комплекса, които дискутираха техники и подходи, основно насочени към споделяне на истината за живота на детето, за любовта, приемането, позитивното общуване и взаимодействие с осиновеното дете.

Комплексът за социални услуги в Шумен продължава своята работа за обучение на кандидат-осиновители.

Отворена остава и групата за взаимопомощ на осиновители. Заявления за включване в групата се подават до Директора на КСУДС-Шумен.

От Коплекса за социални услуги припомнят, че на телефони 0893 36 11 04 и 0894 61 22 33 осиновители и кандидат-осиновители могат да се обръщат за професионална и компетентна информация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама