Комисията за потребителите забрани заблуждаваща продажба на бои за рисуване

10:43, 29 сеп 15 / Общество 25 241 Шрифт:
Topnovini
Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на верига хипермаркети да заблуждава клиентите, че продаваните в обектите й маслени бои за рисуване са водноразтворими, съобщиха от комисията.

Търговецът е рекламирал боите с това, че не са необходими специални разтвори, както за разреждането им, така и за почистването на четките и палитрите.

След като потребителят е подведен от некоректната информация и е закупил боите, той е принуден да направи допълнителен разход за набавянето на разтвори, без които те стават неизползваеми и чиято цена достига до над три пъти тази на самите бои.

Проверка е установила, че търговецът е поставил невярната информация върху опаковката на артикула и на етикет в непосредствена близост до него на рафта в магазина.

В представените на контролния орган технически протоколи производителят е посочил, че една част от маслените бои не се разтварят и не са съвместими с вода, а друга – не се смесват или се съвместяват трудно с вода.

Нелоялната практика е поредното нарушение, което КЗП констатира в рамките на започналата през септември кампания за проверки на стоки за ученика. В подобни на този случаи Законът за защита на потребителите (ЗЗП) предвижда санкция до 30 000 лв., припомнят от там.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама