Обсъждаха инвестиции в системите за напояване в Търговище

10:41, 29 сеп 15 / Общество 25 216 Шрифт:
Topnovini
Земеделските производители са поставени в неконкурентна обстановка заради невъзможността да поливат продукцията си. Напоителните съоръжения са силно амортизирани, в изтекъл експлоатационен срок. Това заяви днес областният управител на Търговище Светлин Бонев пред представители на Световната банка за развитие. 

Срещата бе организирана във връзка със заключителната фаза на работата по Споразумението за предоставяне на консултантски услуги за „Укрепване на конкурентоспособността  на селското стопанство и изготвяне на проекто-стратегия за устойчиво управление в хидромелиоративния сектор и опазване на вредното въздействие на водите“ между Министерството на земеделието и храните и Световната банка. На нея присъстваха още народният представител  д-р Дарин Димитров и директорът на ОД „ Земеделие“ Севда Ерменкова. 

По време на срещата, стана ясно, че екипът на банката е в процес на подготовка както на мерките за финансиране на хидромелиоративните системи по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., така и на дейностите по пилотните проекти, които впоследствие ще бъдат подпомогнати. Целта на проектите е модернизация на поливната инфраструктура,  чрез която да се увеличат поливните площи и същевременно да се намали вредното въздействие на водите.

Областният управител на Търговище изрази увереност, че проблемите на фермерите ще бъдат решени, чрез проектите, които се подготвят и изказа готовност да съдейства за тяхното осъществяване.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама