Шарков: Догодина вдигаме заплатите в Спешна помощ с още 20%

09:21, 29 сеп 15 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И 2000 лв. и 3000лв.  да стане заплатата в Спешна помощ, човек винаги можеда работи на две места. След нова година пак ще увеличим заплатите с 20 %, всяка година ще го правим. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в ефира на Нова телевизия.

Той посочи, че тази година заплатите на спешните медици вече са увеличени с 20% и в системата на Бърза помощ няма служител, който да работи на заплата под 1000 лв. Шарков се похвали, че от началото на годината броят на постъпилите на работа в Спешна помощ е надминал този, на напускащите.

„Работата им обаче е много тежка. Ако нещо се случи те винаги са обвинявани. Това прави работата в Спешна помощ непривлекателна, а ние няма как да го променим това. Променяме оборудването на линейките, ремонтираме и откриваме филиали“, каза още Шарков.

Той коментира доклада на Сметната палата, който показва, че над 200 000 души остават без Спешна помощ. Шарков посочи, че тези данни не са нови и е запознат с тях.

„Голяма част от констатациите и препоръките са в концепцията ни и мотивите ни за промените, които правим и ще продължаваме да правим в системата на Спешната помощ“, каза зам.-министърът по здравеопазването.

В ефира се включи шефът на филиала за Спешна помощ в Елин Пелин, който обясни че екипите там са само два, рядко в един ден са сдежурни заедно, а покриват район с разстояния от над 70 км. Докторът каза още, че филиалът покрива над 30 000 души, а лекарите там вече изнемогват. От началото на годината на работа е постъпил само един, а са напуснали няколко.

Шарков обясни, че преди по-малко от месец е бил във филиала на спешна помощ в Елин Пелин. Той каза, че да се обслужва район с 30 000 души е нормално в рамките на една община.

„Обслужването на подбалканския път в момента е от Елин Пели, Пирдоп и Етрополе. За това след нова година за този район ще осигурим още един екип, който ще разположим някъде по средата“, посочи той.

Зам.-министърът на здравеопазването допълни, че до края на ноември ще е готова новата карта на Спешната помощ, която ще покаже с точност кой филиал какъв обсег на работа има и ще се прецени как да се процедира. Шарков обеща от следващата година до нас да стигат линейките от най-близкия филиал на Бърза помощ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама