36 младежи ще бъдат наети в Русенско по програма "Старт на кариерата"

06:50, 29 сеп 15 / Икономика 25 229 Шрифт:
Topnovini
До 23 октомври младежи с висше образование, желаещи да започнат работа в публичната администрация, могат да депозират документите си за участие по програма “Старт на кариерата”. Те се подават лично в бюрата по труда по регистрация, като всеки младеж може да кандидатства едновременно за три работни места, но само до две работни места при един работодател по програмата.

Документи (в един екземпляр) могат да подават само младежи, регистрирани в бюрата по труда като търсещи работа лица - безработни или заети, които отговарят на условията за кандидатстване, и не са работили по придобитата от висшето образование специалност.

По програмата могат да кандидатстват младежи на възраст до 29 години (ненавършени към 23 октомври 2015 г., вкл.), които са завършили висше образование, съответстващо на необходимото, посочено от работодателя за заемане на конкретното работно място.

Както е известно, програмата “Старт на кариерата” дава шанс на млади висшисти да започнат работа и да натрупат трудов стаж и опит по своята специалност. Одобрените младежи ще получават от държавата заплата в рамките на 9 месеца. По програмата се поемат и дължимите от работодателя осигуровки, допълнителните възнаграждения по КТ, годишният платен отпуск и болничните.

Общо за страната по процедура 2015 г. са заявени 1059 работни места в централните ведомства, областните или общинските администрации. Търсените от работодателите специалисти са в сферата на социалните, стопанските, инженерните и правните науки, информатиката, компютърните науки, архитектурата, строителството, аграрните науки, администрацията,  ветеринарната медицина и др.

На територията на област Русе по програмата ще бъдат наети общо 36 млади висшисти. Местата са заявени от териториални поделения на централни ведомства, областната и общинските администрации - според конкретните потребности на всеки работодател. Например, в Областна администрация работните места са 2. Осемте общини от областта са дали общо 16 заявки по програмата (по 2 за всяка една от общините).

В териториални поделения на различни изпълнителни агенции и ведомства в област Русе също се търсят специалисти: ТП на Националния осигурителен институт – 5, Областна дирекция „Земеделие” – 3 /по едно място за общинските служби в Русе, Ветово и Ценово/, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - 2, а останалите обявени места за по едно – Районен център 112, дирекция „Речен надзор”, Комисия за защита от дискриминация, Регионална здравна инспеция, Териториално статистическо бюро, дирекция „Социално подпомагане”-Русе, дирекция „Инспекция по труда” и дирекция „Регионална служба по заетостта”.

За всяко работно място, в рамките на утвърдената квота, се насочват за интервю всички лица, които кандидатстват за съответното работно място и отговарят на изискванията. Подборът се осъществява от съответния работодател.

Пълният списък на заявените работни места по процедурата, условията и необходимите документи за кандидатстване могат да се намерят на интернет страницата на Агенцията по заетостта на адрес www.az.government.bg, както и във всички бюра по труда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама