Глобалната коалиция определи ИДИЛ като „безпрецедентна терористична напаст“

21:40, 28 сеп 15 / Политика 25 269 Шрифт:
Topnovini
Във връзка с първата годишнина на Глобалната коалиция за борба срещу Даеш, държавите от Коалицията осъществиха преглед на постигнатите резултати, настоящото състояние и задачите занапред. Убедена в необходимостта от активни съвместни действия на партньорите, призвани да се противопоставят на радикализма и насилствения екстремизъм, Република България се включи в Глобалната коалиция за възпиране на световния тероризъм.

Това гласи изявлението на Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Водени от разбирането за необходимост от активни действия, както и изразявайки солидарност със страдащите народи и държави, нашата страна подкрепя общото изявление на Коалицията.

София Topnovini.bg публикува позицията на коалицията срещу „Ислямска държава“ без редакторска намеса.

Изявление на членовете на Глобалната коалиция за борба срещу ИДИЛ: Коалицията на една година

Година след формирането на Глобалната Коалиция за борба с ИДИЛ сме постигнали напредък в нашите усилия да се разформирова и победи тази безпрецедентна терористична напаст. Както бе заявено в самото начало, това ще бъде една дългосрочна кампания. Ситуацията преди една година беше бедствена: ИДИЛ, известна също със своя арабски акроним Даеш, се бе разширила през Ирак и заплашваше Ербил, Киркук и Багдад. Допълнителни атаки срещу йезидите изглеждаха неминуеми. От този момент, въпреки неизбежните трудности, Коалицията е следвала всеобхватен стратегически подход и е доказала способността си да ограничава свободата на движение на Даеш в Ирак и Сирия. Коалицията отбеляза напредък и в организиране на усилията за забавяне подсилването на бойците на ИДИЛ, в противодействие на посланията на групата, както и в намаляване на финансите й.

Отдадеността и жертвоготовността на иракските сили за сигурност, включително и на кюрдските Пешмерга, Народните мобилизационни сили и Сирийските опозиционни сили, са в основата на това усилие. В Ирак, с подкрепата на военновъздушните сили на коалицията, Даеш не могат вече да оперират свободно в повече от 30% от населената територия, която е била под техен контрол. Тикрит е освободен и повече от 100 000 цивилни са се върнали там. В северната част на Сирия Даеш е загубил голяма част от завзетата от тях територия и сега е ограничен само на около 100 от 822-а километровата граница между Сирия и Турция. Повече от 5000 обучаващи и консултанти от Коалицията от 18 страни са в Ирак в подкрепа на усилията на иракското правителство за укрепване и развитие на местните сили за сигурност в кампанията за освобождение на Рамади и в подготовката за освобождението на Мосул. Отделно от това, повече от 900 души персонал на Коалицията помагат в подготовката и екипирането на сирийската опозиция.

Чрез колективни действия ние създадохме жизненоважна Коалиция, която беше само една идея преди малко повече от година. Тя включва не само военна координация, но и иновативни работни групи, фокусирани върху:

∙ възпиране набирането, пътуването и издръжката на чуждестранни терористични бойци, в координация с Глобалния контратерористичен форум;

∙ противодействие на грабителството и експлоатацията на икономическите и енергийните ресурси от Даеш и използването на финансовата и банковата система, в координация с Групата за финансово противодействие;

∙ запознаване на обществото с посланията на омраза и насилие от Даеш, като същевременно се представя алтернативна и приобщаваща визия на надежда за по-добро бъдеще;

∙ стабилизиране на районите в Ирак, освободени от контрола на Даеш, като същевременно се оказва помощ на иракското правителство за възстановяване на местните услуги и полицейския контрол, за да се даде възможност за безопасно, доброволно и устойчиво завръщане на бежанците и вътрешно разселените лица.

Тази седмица членовете на Коалицията, заедно с други нации и организации, ще се срещнат в рамките на Общото събрание на ООН, където ръководни лица на работните групи ще очертаят напредъка по инициативите и ще отбележат как те биват синхронизирани с други многостранни институции.

В Ирак Коалицията подкрепя правителството, водено от премиера Хайдер ал-Абади, в усилията му за реформи, помирение и децентрализация, включително в сътрудничеството му с местното правителство на Кюрдистан и представителите на областите на сунитското мнозинство, както и с етническите и религиозните общности. Тези реформи са важна част от заздравяването на етническото и религиозното разделение, установяването на дългосрочен мир, стабилност и просперитет за Ирак, и победа над Даеш.

В Сирия Коалицията подкрепя сирийския народ в усилията му да се изправи срещу Даеш и да установи преходно правителство, базирано на принципите на Женевското комюнике, водещо към демократично, всеобхватно и плуралистично правителство, което да представлява волята на целия сирийски народ.

Коалицията, също така, внимателно оценява заплахата, представлявана от Даеш в други страни и търси начин да я победи, позовавайки се на съществуващите усилия в борбата с тероризма и разглеждайки набора от средства и добри практики, които Коалицията е в състояние да предложи. Победата над  Даеш в Ирак и в Сирия ще помогне също за обезсърчаване и разбиване на тези групи.

Коалицията твърдо подкрепя усилията на ООН и на международната хуманитарна общност в Сирия и в Ирак, и в целия регион за осигуряването на помощ за справяне с критичните нужди на разселените или засегнатите от конфликта и насилието. В тази връзка, ние поздравяваме държавите и общностите в региона, които приемат бежанци и вътрешно разселени лица - най-вече Египет, Ирак (включително региона Иракски Кюрдистан), Йордания, Ливан и Турция - и тези в Европа и навсякъде другаде, които приемат и се грижат за бежанци.

Имаме да свършим още много работа заедно. Даеш продължава да наема и радикализира податливата част от населението, особено чрез социалните медии. Те извършват зверства срещу всички етнически и религиозни групи, срещу особено уязвимите малцинства, разрушават културното богатство на човечеството и насърчават терористични актове навсякъде по света. Затова победата над Даеш изисква дългосрочен ангажимент и разнопосочен подход. Светът е обединен в отхвърлянето на Даеш и враждебната й идеология. Нашата Коалиция потвърждава своята решителност за съвместни действия за постигане на окончателна победа над Даеш.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама