На Марс е открита течаща вода

18:29, 28 сеп 15 / Свят 25 234 Шрифт:
Topnovini
На Марс е открита течаща вода, съобщиха на извънредна пресконференция от американската агенция за космически изследвания НАСА на извънредна пресконференция, озаглавена "Разбулване на мистерия на Марс".

През летните месеци водата пада от стените на кратерите и се стича по каньоните, обясниха от агенцията.

През април тази година марсоходът “Кюриосити” засне минерална структура на Марс, която може да е формирана единствено от вода.

На пресконференцията присъстват Джим Грийн, директор планетарни изследвания на НАСА, Майкъл Майер водещ учен от програмата за изследване на Марс, Луджендра Оджа от института “Джорджия” в Атланта, както и други учени.

Учените са публикували разкритията си и в списание Nature Geoscience. Според тях тъмните очертания, открити на планетата са оставени от вода с високо съдържание на соли.

Това не е първият път, когато НАСА използва пресконференция, за да обяви за революционно откритие. През юли на подобна пресконференция агенцията обяви за откриването на подобна на Земята планета: Kepler-452b.

 

"Изследванията ни на Марс винаги са били продиктувани от търсене на вода, за да намерим нужните предпоставки за съществуване на извънземен живот. Вече разполагаме с убедителни научни индикации, потвърждаващи онова, което подозирахме", поясни Джон Грънсфелд, който е бивш астронавт. 

Според български учени преди милиони години огромен астероид се е врязал в Червената планета. „Ако някога са съществували форми на живот, те са изчезнали поради тази катастрофа“, обясни проф. Лъчезар Филипов за Нова ТВ.

„Отдавна се търсят количества вода на Марс”, казва Пенчо Маркишки.

„Водата не може да бъде в чист вид, а с доста богат химичен състав – по всяка вероятност е солена вода“, уточни проф. Филипов.

Това според биоастрономите би могло да означава и наличието на форми на живот.

„Не можем да говорим за разумни форми на живот засега, тъй като те или се крият или не искат контакт“, заяви проф. Филипов.

„Не става дума за зелени човечета, а за някакъв примитивен живот на ниво бактерии, микрорастителност, ще е голямо откритие, ако е това“, смята Пенчо Маркишки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама