Не се очакват наводнения в София, уверяват от "Софийска вода"

17:54, 28 сеп 15 / Общество 25 364 Шрифт:
Topnovini
Не се очакват наводнения на столични улици валежите заради очакваните валежи в следващите дни, увериха от „Софийска вода“ на запитване от София Topnovini.bg към. От дружеството са категорични, че се проверява и поддържа по план целогодишно канализационната система на столицата.

Не се очаква да има наводнения по софийските улици в зони с малки наклони. Към момента са почистени над 90 км улична кализационна мрежа, уточняват още от дружеството. Те уверяват, че контролират поддържането на дъждоприемните шахти съвместно със Столичния инспекторат. Гражданите могат да подават сигнали във връзка с поддръжката на съоръженията.

Най-тежка е ситуацията към настоящия момент в с. Поповица на пътя към Садово заради проливния дъжд, съобщи пред журналисти председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров, предаде репортер на София Topnovini.bg. Въпреки изградените диги там, ситуацията продължава да е тежка. Цялото движение е отбито към автомагистрала "Тракия". Районът на първокласния път, който върви към Хасково 1-8 остава затворен за движение, докато не се нормализира участъкът, заяви той и припомни, че още вчера вечерта са започнали силните дъждове, придружени с градушки в дадени моменти. В резултат на бурята е била свалена голяма листна маса, която е довела до запушване на дренажните системи и отводнителните колектори. Това е наложило затваряне на пътя, но късно вечерта преди 00:00 часа движението е било пуснато. “За съжаление, тази сутрин дъждовете започнаха отново и маршрутът отново се отбива през АМ “Тракия” посочи Лазаров.

Подготовката по поддържането на пътищата за зимния период все още не е започнала, защотото традиционно това става след 1 ноември, каза още Лазаров. Въпреки това всички фирми, поддържащи пътя, имат възможност и са готови да поемат частично опесъчаване, ако има снеговалежи. “Към настоящия момент, гледайки прогнозата, това не го очакваме, освен в най-високите точки на страната", каза Лазаров. Той посочи, че традиционно опасни участъци през зимния сезон са планинските, като основно са в Родопите и в Стара планина. При Кресненското дефиле има и свличане на скални маси.

"Правим подготовка из цялата страна, независимо в какъв регион се намира участъкът", отбеляза той и уточни, че отново 28 фирми ще почистват 20 хил. км републикански пътища. В равнинните терени ще бъдат поставени снегозащитни ограждения, които да ограничат снегонавяванията по пътното платно, отбеляза председателят на пътната агенция. По неговите думи на много места са направени силови укрепвания - подпорни стени, заграждения със стоманени мрежи, като има още какво да се прави по отношение на обезопасяването.

АПИ е заделила 50 млн. лева за почистване на републиканската пътна мрежа, като дори да има надхвърляне на бюджета, агенцията е готова да го поеме, каза той. По неговите думи в момента по пътищата, където има ремонти, се извършва двупосочно прехвърляне на движението в едното платно. Ремонтните дейности са към своя край и някои от тях ще приключат до следващата седмица. Той сподели, че пътищата ще бъдат отворени до месец ноември.

Лазаров апелира шофьорите да се съобразяват с вертикалната сигнализация, защото „не я слагаме, за да е шарен пътят, а за да предупреждаваме за опасности”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама