РИОСВ-Шумен продължава да следи киселинността на река Смядовска

17:30, 28 сеп 15 / Общество 25 265 Шрифт:
Topnovini
От 24 септември до днес съвместен екип на РИОСВ-Шумен, Басейновата дирекция във Варна и Регионална лаборатория към ИАОС периодичното взима проби от реката в Смядово, където беше установено изтичане на сярна киселина от резервоар на територията на бившите Химически  заводи край града. Това съобщиха от еко инспекцията в Шумен.

Водните проби са от шест пункта – дерето при заустването на замърсени води под преливника на язовир “Качица”, дерето при вливането на водата от изпускателя на яз. „Качица“, при моста на изхода на Смядово, от река Брестова след вливането на река Смядовска, от река Камчия при моста между селата Янково и  Бял бряг и от река Камчия веднага след заустването на река Брестова.

Пробите са за активна реакция на киселинност, сулфати, електропроводимост и съдържание на кислород на водата.

Резултатите от водните проби до 25 септември включително показват стойности над допустимото за активна реакция. В събота и неделя нивото на активна реакция е нормализирано, като установените показания са между 6,5 – 7,8.

От петък  са предприети мерки за справяне със замърсяването продължава изпускането на водни количества от яз. „Качица“ през основния изпускател с цел разреждане, изграждане на преградна земна дига на пътя на замърсените реки и задържане на замърсената течност, извършване на ежедневно неутрализиране на изтеклото количество с натриев карбонат.

Положението е овладяно и замърсяването е прекратено. Вземането на проби от реките и изпускателя на яз. “Качица” продължават, информират още от РИОСВ-Шумен.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама