Земеделското и екоминистерството обраха антинаградите на „достъп до информация“

17:12, 28 сеп 15 / Общество 25 316 Шрифт:
Topnovini
Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) получиха антинаградите на 13-та церемония по връчването на призовете по Програма „Достъп до информация“. За тринадесети път програмата връчва годишните си награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам.

Честването на деня се проведе в Дома на Европа. Сред почетните гости на събитието бяха омбудсмантът Константин Пенчев и зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов.

Катедории, награди и антинагради

Три вида статуетки бяха раздадени – „златен ключ“, „златен катинар“ и "златен вързан ключ“, като бяха разпределени в шест категории:

„Гражданин, най-активно използвал правото си на информация“;

„Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация“;

„Най-добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация“;

„Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за гражданите“;

„Институция, която не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и нарушава правата на гражданите“;

„Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация“.

Големите победители

"Златен ключ" за най-активен гражданин получи Милен Чавров за системното и последователно упражняване на ЗДОИ за подобряване на разбирането на болестта СПИН у нас и за защита правата на хората, живеещи с ХИВ в България.

Награда за най-активно НПО грабна Гражданската инициатива „Да спасим Кара дере“. Отличието на организацията е за работата ѝ по разкритото планирано застрояване на Кара дере.

Разследващ журналист на годината е Здравка Маслянкова от в. „Янтра днес“. Тя получи "златен ключ" за разследването „Хлорна бомба цъка в Горна Оряховица“, след която бе спряно изграждането на завод за хлор в града.

Министерството на отбрана получи награда за най-отговорна институция, която работи за прогресивно подобряващата се активна прозрачност на институцията.

Златен катинар за неизпълнение на задълженията си по ЗДОИ отиде в министерството на Теменужка Петкова – МЗХ.

Колежката ѝ Ивелина Василева от МОСВ също бе уважена от фондацията със „завързан ключ“ за отказа ѝ да предоставя конкретни документи. За преразказ на такива текстове от екоминистерството искали баснословни такси.

Посланията на гостите към правото ни да знаем

Омбудсманът Константин Пенчев сподели, че 12 години работи с Програма „Достъп до информация“ - в началото като председател на Висшия апелативен съд (ВАС), а по-късно и като омбудсман.

„В България има много неправителствени организации и това е нормално. Програмата „Достъп до информация“ е една многото значими и авторитетни организация, която вече 12 години активно участва в усъвършенстването на законодателството. Тя активно участва чрез своите адвокати в предизвикването и създаването на съдебна практика“, посочи Пенчев.

По думите му фондацията последователно, твърдо и настъпателно е приучила както администрацията да изпълнява своите задължения, така и гражданите да свикнат с мисълта, че те имат право на информация.

История на Международния ден на правото да знам

На 28 септември отбелязваме празничния Ден на правото да знам. Идея за създаването му е възникнала в България през 2002 година по време на една международна среща. Навсякъде по света отбелязването протича по различен начин – чрез подаването на много заявления за достъп до информация, с конференции, обучения, някъде с театрални постановки, рок концерти и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама