МОСВ: Големи материални щети и нещастни случаи са възможни в Бургаско

17:07, 28 сеп 15 / Общество 25 203 Шрифт:
Topnovini
„Времето е много опасно. Прогнозирани са изключително интензивни опасни метеорологични явления. Възможни са големи материални щети и нещастни случаи, може да възникне и опасност за живота”.

Това заявява директорът на Дирекция „Управление на водите“ в Министерство на околната среда и водите Асен Личев в интервю за агенция „Фокус”. Поводът за думите му е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките, според която утре се очакват изключително интензивни опасни метеорологични явления в Бургаска област. Единствено за нея от цялата страна е обявен червен код за пороен дъжд и силен вятър.

Асен Личев призовава да се следват нарежданията и всички съвети на компетентните органи, както и гражданите да бъдат готови за извънредни мерки.

По неговите думи, утре по-значителни повишения на водните нива и опасност от поройни наводнения съществува във водосборите на южночерноморските реки: Ахелой, Чакърлийска, Русокастренска, Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска, Караагач, Велека, Резовска. Водните количества на реките в долното течение на р. Вит (Дунавски басейн), в долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн), във водосбора на р. Марица (Източнобеломорски басейн) и в долното течение на р. Места (Западнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

Според Личев особено внимание трябва да се обърне на отводнителната инфраструктура в населените места.

Същевременно по информация от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков затворници са почистили от храсти и дребна дървесна растителност рисковите речни корита, които са били набелязани по предварителна програма. Бил е почистен участък от 86 метра на река Малка река в село Равнец, левият приток на река Чукарска, 710 метра от канала, който свързва езерото Вая с Черно море.

Извадени са множество боклуци, няколко камиона с ламарини, дънери, гуми, които от години са стояли там. Почистени са също 400 метра от река Дермендере, над километър речно корито в Карнобатско, Камено, Айтос, Средец, Царево. Това са все проблемни места, които са под управлението на Областна администрация-Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама