Светослав Малинов: Европа е икономически гигант, политическо джудже и военен червей

17:01, 28 сеп 15 / Общество 25 267 Шрифт:
Topnovini
Европа е икономически гигант, политическо джудже и военен червей, каза българският евродепутат от квотата на Реформаторския блок Светослав Малинов във встъпителната си реч на откриването на конференцията „Кризата с бежанците: новите европейски политики“ в София.

Той уточни, че това са думи на белгийския външен министър Марк Ейскенс през 1991 година по повод първата война с Ирак. Според Малинов този цитат не е никак ласкателен, но продължава да е актуален и е ключът към разбирането на кризата с бежанците и нейното преодоляване. 

„Как е възможно Европа да продължава да е в това положение“, попита риторично Малинов. „Така е избрала – избрали сме да бъдем слаби и да прехвърляме отговорността като съюз. - Било на пасивен американски президент или на свръхактивен руски президент. Аз лично очаквам с огромно нетърпение да чуя какво са си казали Обама и Путин по въпроса със Сирия, за да разбере политическото джудже какво са се разбрали гигантите. Така сме се поставили“, отбеляза Малинов. 

Според него в следващите месеци темата с бежанците ще бъде основна грижа и притеснение на европейските граждани, но ще има единство – общи страхове и общи надежди. 

По думите му Европа ще продължи да бъде притегателно място за хората от Африка и Азия, които искат да живеят и работят тук. „Европа е най-хубавото място за живеене“, каза Малинов. „Аз лично бих искал този проблем, ако е поради тази причина, да остане.“

Той посочи, че проблемът с бежанците и мигрантите няма да се разреши с прекратяването на военния конфликт в Сирия. „Това няма да бъде проблем, който ще бъде решен лесно, а ще бъде проблем в следващите години“, заяви Малинов. „Не го казвам, за да се плашим, а искам да звучи като трезва преценка.“

Според евродепутата въвеждането на бежански квоти е само временен механизъм, регистриращ извънредното положение, в което се озовахме, който донякъде ще облекчи положението и ще успокои паниката. „Никой не е толкова наивен да смята, че това ще реши проблема“, отбеляза Малинов. 

Той изрази увереност, че оттук нататък ще има нови мерки и ЕК ще предложи решения с ясен времеви хоризонт. - Засилване на сигурността по границите, регистриране на хората, които влизат и преминават и създаване на списък с трети страни, гражданите на които по дефиниция не могат да кандидатстват за бежански статут. Ще има и връщане на тези, за които е доказано, че нямат право да претендират за каквото и да било, а са дошли с претенции на икономически мигранти, с цел да живеят по-добре.

„Има гигантски консенсус по един въпрос и това е противопоставянето на трафикантите“, каза Светослав Малинов и поясни, че споразумението за реадмисия с Турция, когато ще имаме право да връщаме обратно мигранти, влезли от Турция, ще влезе в сила чак през 2017 година.

Той изрази надежда, че тъкмо заради бежанската криза, Европа ще набере много по-голяма сила. 

„Така действат съюзите – взимат се трудно тежки решения, но решения“, коментира Малинов. „А не понеже е неудобно, дайте да отложим решението. Взе се решение – трудно, безпрецедентно като конфликт в рамките на този орган. Ако ще е съюз, трябва да се взимат такива решения.“

В изказването си евродепутатът отбеляза, че България е на предната линия на кризата. „Предстоят тежки решения и за нас, но аз съм убеден, че решенията, които взехме досега, са добри за България“, каза той. 

„България е добър пример за справяне със ситуацията, без да идеална и без да претендира за палмата на първенството, но се справя много добре и дава пример не само със защитата на границата, но и с начина, по който подхождаме“, поясни Малинов.

Той посочи, че стената по границата с Турция е добро решение и уместен пример за навременна реакция и поясни, че след като тя е издигната, случаите на загинали мигранти, търсещи убежище, са намалели значително. „Българо-турската граница е враждебна. Знаете, че преди каналджиите ги изоставяха в горите да се оправят сами и те се губеха и понякога умираха“, каза Малинов. „Стената по границата е нещо добро и аз бях от тези, които я защитаваха. Европейската гранична служба „Фронтекс“ също я подкрепя. Темата за стената е приключена, в наша полза, и мненията, че тя трябва да бъде премахната и строгата охрана по границата да бъде вдигната, са безотговорни.“ Евродепутатът добави, че противоположни мнения ще продължат да се чуват, но това е това е част от дискусията и правото на мнение. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама