ЦИК приема заявления за секции в чужбина за референдума и утре

17:00, 28 сеп 15 / Общество 25 271 Шрифт:
Topnovini
Централната избирателна комисия (ЦИК) ще приема до утре, 29 септември, последните заявления за разкриване на секции за гласуване извън страната на референдума, който ще се проведе на 25 октомври заедно с местните избори. Сънародниците ни зад граница за първи път имат възможността да участват в националното допитване след промяна в закона за референдумите. За местните избори обаче ще се гласува само на територията на България.

Населените места в чужбина, в които са разкрити автоматично секции за референдума са 307 в 40 държави, тъй като на изборите през последните 5 години там са гласували повече от 100 български граждани.

За да се разкрият секции извън обявените места, където има дипломатическо или консулско представителство, са нужни 20 броя заявления, а там, където няма такива – 40 броя. Те могат да бъдат подадени писмено или по електронен път през сайта на ЦИК в секция „Гласуване извън страната“.

Заявлението е само за разкриване на избирателна секция и не се отнася към упражняването на вота в изборния ден. Бюлетина ще могат да пуснат всички граждани, които имат избирателни права зад граница.

За окончателното откриване на секциите е необходимо съгласие от приемащата държава. На 3 октомври ЦИК ще определи окончателно местата и броя на секциите, където ще се гласува извън България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама