Учени от цял свят обсъждаха дигитализацията на културното наследство във В. Търново

16:54, 28 сеп 15 / Култура 25 297 Шрифт:
Topnovini
Учени от десет държави обсъждат във Велико Търново дигитализацията на наследството от вековете. Старата столица е домакин на престижната международна конференция  “Цифрово представяне и опазване на културното и историческо наследство”, която се провежда за пети път.

Форумът е под патронажа на ЮНЕСКО и е подкрепен от Министерството на образованието и науката и Община Велико Търново. Домакини на реномираната дискусия са Регионалният исторически музей и Народната библиотека “П. Р. Славейков”, а организатор е Институтът по математика и информатика към Българската академия на науките.

Участниците в международната конференция бяха поздравени от заместник-кмета на старата столица по културата, образованието и социалните дейности Ганчо Карабаджаков.

Той отличи доброто партньорство между Общината, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека, Българската академия на науките и Великотърновския университет. Ганчо Карабаджаков подчерта, че съвременните технологии имат все по-голямо значение за опазването на наследството от историята и изрази надежда, че взаимните отношения ще продължат да бъдат дългосрочни и успешни.

За участие във форума са поканени водещи културни институции, IT-специалисти, представители от бизнеса. Доклади ще изнесат водещи експерти от Италия, Испания, Израел, Китай, Унгария, Чехия, Литва, Русия и Украйна.

От българска страна ще бъдат изслушани учени от Института по математика и информатика при БАН, ВТУ “Св.св. Кирил и Методий”, СУ “Климент Охридски”, Техническия университет в Габрово, Бургаския свободен университет и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама