Не дадоха ход на делото за 60 кг. кокаин, открити в комбайн на Дунав мост през 2012 г.

16:47, 28 сеп 15 / Крими 25 215 Шрифт:
Topnovini
Не беше даден ход на делото за близо 60-те килограма кокаин, които бяха открити в комбайн на ГКПП „Дунав мост“. За случая на 6 май 2012 г. съобщи лично министър-председателят Бойко Борисов, който беше на посещение в Русе.

На подсъдимата скамейка е изправен един от двамата задържани тогава – 34-годишният пловдичанин Николай Николов. Другият – 57-годишният холандски гражданин Корнелис Адианос Питър Йозеф Бренченс, е в неизвестност.

Делото трябваше да започне в 14 часа днес. Оказа се обаче, че единият от адвокатите на Николов – Венцислав Великов, имал по-рано ангажимент в Окръжния съд в Разград.

Когато подсъдимият се яви сам в залата, съдията по делото Свилен Сирманов предположи, че Великов е имал достатъчно време да приключи работата си в Разград и да се върне в Русе, поради което отложи делото за 16 часа. Той призова Николов да търси по телефона адвоката си, за да го извика в следобедния час.

Когато той настъпи, Николай Николов обясни, че е звънял няколко пъти на адв. Великов, но не е могъл да се свърже с него. Другият му защитник пък бил в отпуск до 23 септември и след като се върнал, нямал време да се подготви за делото, поради което и той не се яви. Това обясни подсъдимият на зададен му въпрос по случая.

Тъй като Николай Николов нямаше никаква защита, съдия Сирманов отложи делото за 5 октомври, но преди това наложи глоба на адв. Великов, който, според магистрата, не се е явил в съдебната зала без уважителна причина.

Другият заловен преди повече от 3 години – Корнелис Адианос Питър Йозеф Бренченс, след като беше държан в ареста максимално разрешеното по закона време, беше пуснат под домашен арест. Той трябваше да чака процеса в дома си троянското село Орешак, но се оказа, че е в неизвестност и сега се издирва. Николай Николов беше пуснат под гаранция от 5 000 лева.

След направени експертизи пък е установено, че количеството пренасян кокаин е 59 956 кг., на обща стойност 2 727 645 лева. Това е вписано в обвинителния акт. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама