България е сред държавите с най-голям достъп до информация в институциите

16:07, 28 сеп 15 / Общество 25 282 Шрифт:
Topnovini
28 септември е Международният ден на правото да знам. Днес в София ще бъдат раздадени ежегодните награди за принос в областта на свободата на информацията и достъпът до правото на информация.

„Целта на наградите е да окуражават активността на гражданите, на журналистите и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация. В същото време да насърчат институциите, да изпълнят задълженията си за достъп до обществена информация, да са прозрачни, отчетни за обществото, както и именно на днешния ден се посочват институциите, които нарушават правото на достъп до информация“. Това каза в ефира на програма „Христо Ботев“ координаторът на програмата за достъп до информация Диана Банчева. Програмата е и организатор на наградите.

Тази година категориите са 37 , като сред тях има бъдат раздадени 4 награди „Златен ключ“ и две антинагради- „Катинар“ и „Вързан ключ“. Последните две се връчват за тези институции, които не отговарят на запитванията за достъп до информация. „Вързан ключ“ се връчва на за най-смешно решение или практика за достъп до информация.

„България е на едно от първите места за законодателство за достъп до информация. По данни на един международен рейтинг, подготвен от няколко международни организации, в света вече има над сто държави с действащи закони за достъп до информация. Българският закон е на 42 място, което е една много добра позиция“, посочи Банчева.

По думите ѝ активната прозрачност на институциите се е увеличила значително, особено поради факта, че по голяма част от тях публикуват документите и важната информация на своите интернет страници.

„Тези номинации, както и самите анти награди не са злонамерени. Те целят да извадят на яве някакъв проблем, да му дадат гласност и а се стартира някакъв процес на замисляне от страна на институциите, за това как могат да изсветлят своят дейност и информираност“, посочи още Банчева.

За 2014 година 11 400 души са потърсили информация посредством Закона за достъп до обществена информация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама