Съдът прекрати делото "Станишев"

15:58, 28 сеп 15 / Общество 25 307 Шрифт:
Topnovini
Софийски градски съд (СГС) прекрати делото срещу бившия премиер Сергей Станишев и го върна на прокуратурата, за да внесе предложението си за освобождаването му от наказателна отговорност. Той трябваше да отговаря за изгубени седем секретни доклада по време на управлението си в периода 04.11.2005 г. - 27.07.2009 г.

Делото срещу Станишев беше възобновено, след като пристигна официален отговор от Европейския парламент (ЕП), че имунитетът му е свален. Припомняме, че Софийската градска прокуратура внесе предложение в СГС на 19.12.2013 г. за освобождаването му от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. Но наказателната отговорност беше прекратена, след като Станишев беше избран за член на Европейския парламент и придоби имунитет. По-късно главният прокурор Сотир Цацаров сезира ЕП и така Станишев остана без имунитет. Впоследствие Станишев сам поиска делото да бъде внесено в съда или окончателно да бъде прекратено, след като изтече 2-годишният срок, в който трябваше да приключи разследването.

Делото можеше да приключи на първа инстанция преди европейските избори, проведени в края на месец май миналата година, но началото му бе отлагано общо три пъти през месеците март, май и юни 2014 г. Причината е, че Станишев не бе получил препис от предложението на прокуратурата да бъде глобен за изгубването на докладите. Заради грифа "секретно", предложението беше останало в секретното деловодство на парламента и той не можеше да го получи.

Прокуратурата не успя да открие секретните доклади, за чието изгубване бе обвинен бившият премиер, а ако ги бе открила, те вече нямаше да са изгубени и обвинението му щеше да се обезсмисли. Още в началото на производството Станишев беше категоричен, че случаят е с политически оттенък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама