Пресмятат щетите от пороя в Шумен

15:36, 28 сеп 15 / Общество 25 263 Шрифт:
Topnovini
Сериозно са ерозирали бреговете на реките Енчова и Поройна в Шумен след вчерашния обилен валеж, е констатирала след повторен оглед на най-засегнатите участъци комисия, назначена от кмета Красимир Костов. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

От високия  воден стълб в реките, който е достигнал 4 м, значителна част от земната маса е срутена и отнесена от водата. Между ул. „Пловдив” и река Енчова са нанесени сериозни щети на уличната мрежа , ВиК, жилища и стопански постройки на живеещите в района.

Взети се спешни мерки за почистване и възстановяване на уличните настилки, уточняват от кметството в Шумен.

Компрометирани са устоите на моста на ул. „Скобелев”. Ерозирал сериозно е северният бряг на река Енчова край ул. „Марица”. Близо 100 м от бреговата ивица е изядена от водата и брегът е достигнал на 50-60 см от асфалтовото платно.

Кметът Костов разпореди бързо пристъпване към укрепване на бреговата ивица, за да не се увреди пътното платно.

Сериозни са пораженията и по коритото на река Поройна в Индустриалната зона. И в този участък е наложителна корекция на реката. Под угроза от събаряне е и елекрическият стълб, който се намира почти в реката до моста да кашкаваления цех. Водата е изяла устоите и стълбът е останал само на старата си основа, поради което има риск от срутването му.

Почистването на наносите и шахтите в града продължава. „Титан БКС” и ОП „Паркинги и гаражи” продължават работа.

Водата е изнесла настилките по улиците „Стара планина”, „Арменска”, „Шуменска крепост”, „Черно море”, „Варна” и др. Отнесени са цели тротоари около кв. „Гривица”. Продължава отводняването на приземни етажи и магазини.

Предстои комисия да остойности нанесените от водното бедствие щети и да се подготвят документите за кандидастване за финансиране пред Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама