Все по-малко журналисти се осмеляват да правят разследвания, законът не ги пазел

15:32, 28 сеп 15 / Общество 25 207 Шрифт:
Topnovini
Още в университета се учи, че човек не може да напише нищо, което не може да докаже. Можеш да изнесеш най-скандални факти, но въпросът е да можеш да ги докажеш в съда, защото засегнатият може да те съди. Това каза в ефира на програма „Христо Ботев“ издателят на онлайн изданието „e-vestnik“ Иван Бакалов. Той говори за проблемите на журналистиката у нас, по повод Международния ден на правото да знам.

Журналистите са съдени като физически лица

Журналистът обясни, че в България все по-малко журналисти се наемат да правят разследвания.Първата причина според него е това, че често журналистите биват съдени като физически лица за материалите, които пишат.

„По света има практика, като обикновено съдят издателя и искат обезщетение от него, а тук съдят физическото лице. Аз самият съм пример за това. Аз съм си и автор и издател. Обаче едно е да ти направят иск за 100 000 лева като към физическо лице, друго е като фирма. Когато иска е към физическо лице вече може да се счете, че това е вид сплашване“, обяснява преподавателят в Софийския университет.

Бакалов разказва, че самият той е жертва на подобно недоразумение. От няколко години банкерката Петя Славова го съди като физическо лице, заради материали, които е писал за нейната банка (бел.ред. Инвестбанк). Искът на Славова е на стойност от 100 000 лв.

„След половин, една година Петя Славова заведе и второ дело- наказателно от общ характер по същия казус“, разказа още журналистът и допълни, че в България понятието „компромат“ е се използва с неправилно значение.

"Компромат" не означава клевета

По думите му „компроматът“ е не означава клевета, а разкриване на истински факт или обстоятелство. Бакалов обясни още, че разследващата журналистика изисква много време и средства, които малко журналисти могат да си позволят.

„Ето вижте сайта „Биволъ“ си създаде платформа подобна на уикилийкс, по която могат да се пращат документи, записи каквото и да е, без да се разбере кой е източника. Анонимността тук е важна, защото лесно можеш да станеш жертва на засегнатия“, посочи още Бакалов.

Журналистът обясни, че друга пречка, която спира журналистите да разследват е липсата на желание на държавата, да обърне внимание на проблема.По думите му ежедневно медиите показват явни престъпления, а прокуратурата мълчи.

„Много хора се обръщат от безсилие към медиите, защото виждат, че прокуратурата нищо не върши, не ѝ се занимава. За това хората търсят медиите, като се надяват ние да разкрием случая или да популяризираме проблемът и институциите да се задействат. Това обаче не става.Ето например тези неща, за които ме съди Петя Славова след като започнаха, разни хора ме търсят засегнати от нейната банка и ми разказват скандални истории, чудовищни, а все едно нищо не се е случило, държавата мълчи“, каза още той.

За Пеевски и медиите, чиито собственици не се знаят

Иван Бакалов обясни, че много трудно могат да бъдат намерени официално собствениците на дадени медии. По думите му много от тях се крият зад офшорни фирми или трети лица. Бакалов посочи още, че най-големият издател в България е Делян Пеевски.

„Това не го пише на много места, но на някои издания го пише. За други се знае, защото ние сме журналистическа колегия и знаем кой контролира едни ли други вестници и това е той- #КОЙ“, посочи Бакалов.

Журналистът разказа, че е съдил пловдивски „жълт вестник“, който в продължение на две години е преписвал статии и интервюта от неговия сайт, а след това ги е „префасонирал, за да заприличат на клевета“.

„Вдигах врява, дори и връзки използвах, понеже имаше засегнат и човек с влияние в една от публикациите. Заведохме дело срещу издателя и се оказа, че той се крие и. Дойде на делото една жена- издателка, която нищо не разбираше. Беше регистрирана от Павел баня и тя се води издателка, въпреки че всички знаят, че издателя е друг. Осъдиха я на 2000 лв. глоба и две години условно за кражба на статия, или по-скоро за кражба на авторски права, което не е възмездие“, обясни още Иван Бакалов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама