Двуседмична карантина в Оброчище е въведена заради случая на антракс

15:18, 28 сеп 15 / Общество 25 260 Шрифт:
Topnovini
В село Оброчище е въведена двуседмична карантина при пашата, транспортирането, търговията и клането на животни заради огнището на антракс, съобщи д-р Розалина Брайкова - директор на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните след проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия.  

Напълно е приключила ваксинацията на животните в селото. Ваксинирани срещу антракс са общо 797 797 дребнопреживни животни, 45 еднокопитни и 8 животни едър рогат добитък. Ваксинирани са овце, кози, коне, магарета, говеда. Извършена е дезинфекция на около 2000 кв. м от двора на семейството, където бе установена заразата и 73-годишна жена почина. Месото от болната заклана овца - около 12 кг, е под възбрана. Утре то ще бъде унищожено. В последните дни са регистрирани два случая на умрели овце, които са загробени и мястото е дезинфекцирано.

Според местни хора, близо до стопанския двор на семейството в периода 1994-1993 г., е имало пункт за трупосъбиране. Извършена е дезинфекция и на тази площ, съобщи още д-р Брайкова.

Само жената, която почина, е с положителна проба за антракс. Пробата на 50-годишния й син - Илия, който все още е на лечение в болница във Варна, е отрицателна, съобщи областният управител д-р Маргарита Новоселска, която председателстваше заседанието.

Осем души от селото, които са консумирали от месото на болното животно, са на 10-дневно профилактично лечение с антибиотик. Никой няма оплаквания, каза още д-р Новоселска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама