Почистват реки и дерета в Бургаско преди пороите

15:16, 28 сеп 15 / Общество 25 177 Шрифт:
Topnovini
В Бургаско продължава подготовката за дъждовния период през есенния сезон, когато се очаква повишаване на нивата на водоемите, съобщиха от Общината. Мерките са част от програмата за ограничаване на последствията при обилни валежи и наводнения. Почистването на водоемите се извършва по план от месец април без прекъсване и обхваща реките и деретата, които попадат в границите на населените места.

Специално сформираните екипи, в които работят и хора, лишени от свобода, премахват натрупаните наноси, храсти и високите треви от тези части на коритата, в които оттичането на водата може да бъде затруднено и да предизвика наводнение.

В момента работните групи на Община Бургас са съсредоточени в една от важните точки в морския град. Те разчистват началото на канала, който свързва езерото Вая и Черно море. Осигуряването на добра проводимост на водното съоръжение е важна мярка. Така ще се предотврати заливането на главния път за Созопол и Южното Черноморие, когато нивото на езерото се повиши драстично.

През следващите дни екипите ще почистват района при най-ниската точка на дерето в квартал Долно Езерово, където при обилни валежи се събира голямо количество вода от околните местности. Другата седмица започва планирано почистване в Лозово.

Извадените от реките и деретата клони и храсти се събират на купчини. След като изсъхнат, се извозват до сметището. Там, където наносите не могат да бъдат изчистени само с ръчен труд, се използва техника за изгребване на тинята от коритата.    

Досега екипите са обработили по веднъж всички речните корита и деретата на територията на град Българово, селата Драганово, Брястовец, Изворище, Димчево, Маринка, както и в кварталите Ветрен, Долно Езерово и Лозово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама