Боряна Димитрова предупреди политиците и институциите да внимават с изявленията за бежанците

15:06, 28 сеп 15 / Общество 25 309 Шрифт:
Topnovini
Обществените нагласи към мигрантите и бежанците имат потенциал да се променят и радикализират, каза Боряна Димитрова, управляващ партньор в социологическата агенция „Алфа рисърч“ по време на конференцията „Кризата с бежанците: новите европейски политики“, организирана от евродепутата Светослав Малинов. 

По нейните думи засега обществото все още е сравнително спокойно по темата с бежанците. В него преобладават нагласите в подкрепа на общоевропейското решение на кризата с бежанците и увереността, че Европа ще се справи, макар и трудно, със ситуацията. Тя, обаче, предупреди, че общественото мнение има потенциал да се преобърне, при това бързо и призова политиците и институциите да внимават в изказванията си.

„Държа да се чуе, че политиците носят огромна отговорност в случая“, каза Димитрова. „Непремерени изказвания, поради едни или други краткосрочни политически дивиденти, имат потенциала да радикализират общественото мнение“, посочи Димитрова. 

Според нея, обаче, темата с обществените нагласи към бежанците и мигрантите е незаслужено пренебрегвана. 

„Призовавам за редовни изследвания на обществените нагласи по темата, защото има потенциал за радикализация“, посочи социологът. „Сляпото следване на общественото мнение е популизъм, но политиците трябва да познават общественото мнение и нагласите, защото темата е чувствителна и може много лесно напрежението да ескалира.“ 

Димитрова цитира данни от изследване на общественото мнение, проведено между 5 и 7 септември тази година по поръчка на БНТ, според които 44.5% от гражданите смятат, че България трябва да се придържа към общоевропейските решения и предложените квоти. Други 39.2% смятат, че всяка страна трябва да решава сама за себе си, докато 11% искат България напълно да затвори границите си за мигранти. На другия полюс – всички трябва да бъдат приети веднага, са едва 3.7%. 

Данните на „Алфа рисърч“ показват, че проевропейските настроения доминират сред хората с по-високо образование и доходи от големите градове, на възраст между 25 и 40 години. Сред най-младите (тийнейджъри) и най-възрастните, ниско образованите, хората с по-ниски доходи и жителите на малки градове и села, преобладава мнението, че страната трябва сама да решава как да се справи с мигрантите. 

„Предвид демографията на България, предвид тенденцията за емиграция  на по-младите и образованите в чужбина, трябва да си даваме сметка, че статистически ще доминира втората група“, предупреди Димитрова и подчерта, че сред всички социални групи се наблюдава изострено внимание и силна чувствителност към действията и думите на политиците и институциите. 

Същото проучване показва, че 63% от запитаните са посочили, че бежанският поток е сериозна заплаха за България. 

Димитрова обаче направи уточнението, че далеч не е сигурна, че към края на септември нагласите ще са същите, тъй като ситуацията се е променила драстично.

За сравнение, проучване по същата тема, проведено през 2013, по време на „мини бежанския поток“ в България, на същото мнение са били 49% от запитаните. „Това показва ръст на страховете в обществото“, каза Димитрова. 

Както в тогавашното проучване, така и в сегашното, обществото прави ясно разграничение между хората, бягащи от война и икономическите мигранти с преобладаващо съчувствие към първите и ясно изразена негативна нагласа към вторите. 

„Тогава (през 2013 – бел. ред.) се затвърди общественото мнение, че в България идват основно икономически имигранти, по пътя им към богатата Европа, а тези, които остават, са тежест за държавата и настроението към тях е изключително лошо“, каза Димитрова. 

По въпроса с какви мерки трябва да бъдат взети от българските власти за справяне с проблема, в обществото се наблюдава микс от желания за рестриктивни и организационни мерки. - Борба и строги наказания за каналджиите, укрепване и удължаване на оградата по границата, по-строги критерии за идентифициране и разграничаване на бежанците от икономическите мигранти, по-бързи процедури при даване на статут и по-голяма толерантност към бежанците. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама