Министерствата изхарчили 1 млрд. лв. над бюджетите си

14:53, 28 сеп 15 / Икономика 25 212 Шрифт:
Topnovini
Разходите на министерствата за поредна година надхвърлят чувствително одобрените от парламента нива. За 2014 г. министерствата и държавните комисии са изхарчили 7.24 млрд. лв. без парите по еврофондовете при първоначално одобрени от депутатите разходи в размер на 6.33 млрд. лв, пише в днешния си брой в. „Сега“.

Това прави разлика от 909 млн. лв., като е трудно да се разбере каква част от тези харчове са възникнали по обективни причини и колко се дължат на слаба финансова дисциплина.

Разминаването се вижда от одобрения миналата седмица от Министерския съвет отчет за изпълнението на държавния бюджет за 2014 г. Отчетът е внесен за обсъждане в НС, като дебатите по него ще съвпаднат с подготовката на бюджет 2016 г.

Разликата от близо 1 млрд. лв. в одобрения от НС бюджет на министерствата и реално извършените от тях разходи през последните години е традиция. Част от нея се дължи на залагането на скрити разходи още на ниво приемане на бюджет, както и на отпускане на извънредни субсидии през годината. За целта се използват различни буфери, отново в разходната част. 

По тази схема през 2014 г. почти всички първостепенни разпоредители с бюджет са надхвърлили одобрения им от парламента бюджет. Най-голямо е разминаването при Министерството на регионалното развитие, където в хода на годината се отпускат нееднократно крупни извънредни субсидии. За 2014 г. депутатите са одобрили разходна част на регионалното министерство в размер на 157.5 млн. лв., а реално са били похарчени близо 2 пъти повече - 439 млн. лв.

С голямо отклонение през 2014 г. е и Министерският съвет, където годишните разходи са се оказали 166.9 млн. лв. при одобрени 73.6 млн. лв. В МС през 2014 г. имаше значителни извънредни разходи като продължаването на договора с "Майкрософт" за софтуера в администрацията, за което отидоха 23.2 млн. лв., както и изплащането на еднократно обезщетение от 10.4 млн. лв. по спечелено дело от "Лев инс". Извънредни разходи в МС възникнаха и покрай изборите.

Традиционно с по-високи разходи от одобреното в парламента е и вътрешното министерство, което е изхарчило 1.25 млрд. лв., при одобрени 999 млн. лв. При финансовото министерство харчовете са 332.8 млн. лв. при одобрени от парламента 276.65 млн. лв. Основната разлика при финансите идва от текущата издръжка, която е 55.3 млн. лв., при одобрени 16.87 млн., и капиталовите разходи, които са 24.26 млн., при одобрени 4.47 млн. лв.

Откриването на отговора защо се е стигнало до преразходи при отделните министерства изисква сложни сравнения между документи, подготвяни по различни методики. За картината не помагат и формално приеманите отчети на програмните бюджети.

Подробните данни за изпълнението на бюджет 2014 г. онагледяват и други интересни тенденции. От числата става ясно, че общите постъпления от такси в държавата - държавни, съдебни, общински, започват да наближават прага от 2 млрд. лв.

Постъпленията от държавни такси, които растат въпреки уверенията за намаляване на административното бреме, са стигнали 1.03 млрд. лв. От съдебни такси са събрани 105.5 млн. лв., от общински такси - 711.7 млн. лв.

За сравнение приходите от корпоративния данък за бизнеса възлизат през 2014 г. на 1.61 млрд. лв. При разходите през 2014 г. сериозен буфер се появи в капиталовите харчове, които бяха планирани на 1.029 млрд. лв., а са изпълнени на 603 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама