Брендо се появи в съда, делото срещу него тръгна за втори път

14:45, 28 сеп 15 / Общество 25 304 Шрифт:
Topnovini
Делото за пране на пари срещу Евелин Банев - Брендо тръгна за втори път в Софийския апелативен съд (САС). Днешното заседание ще се запомни най-вече с първата публична поява на Банев, за когото в началото на годината се заговори, че е напуснал страната, въпреки че има забрана за това, съобщава "Правен свят".

Процесът започва отново в САС, след като в края на май Върховният касационен съд (ВКС) го върна заради допуснати нарушения на втора инстанция. По това дело Брендо е подсъдим заедно с бившата си съпруга Моника Добринова, Десислава Дишлиева и Симо Карайчев. Прокуратурата ги обвинява, че са изпрали над 21 млн. лева от трафик на наркотици. Според обвинението от 17 октомври 2002 г. до края на май 2005 г. те са превеждали пари от различни сметки в чужбина към "Прайвът файнънс юниън" АД, като "знаели или предполагали", че средствата са придобити от наркотрафик. Освен това от прокуратурата твърдяха, че подсъдимите са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания. Вносът е осъществен от Атанас Генов през 2000 г. и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт, в периода 2003 - 2005 г.

В началото на 2013 г. състав на Софийския градски съд (СГС) с председател съдия Костадинка Костадинова призна за виновни и четиримата подсъдими Брендо бе осъден на седем и половина години затвор, 30 000 лева глоба и забрана да управлява фирма за 9 години. Останалите подсъдими получиха 3-годишни условни присъди. Миналото лято състав на САС с председател Иво Вапцаров и членове Стефан Илиев и Калинка Георгиева, оправда напълно всички подсъдими, като присъдата бе подписана с особено мнение от съдия Георгиева.

Според ВКС обаче в присъдата на САС е записано едновременно, че се отменя изцяло първоинстанционната присъда и че тя се "потвърждава в останалата ѝ част" и съдът не се произнесъл по част от обвиненията.

На днешното заседание в САС бе разпитана свидетелката Виолета Цекова, която е била осъдена за пране на пари в Барселона през 2005 г. Според прокуратура тя и бившият ѝ съпруг Ивайло Хаселбърт са изпращали пари на Банев, които той е изпирал тук чрез закупуване на скъпи бижута и др. Днес Цекова каза, че не познава подсъдимтие и никога не е пращала пари на когото и да било от тях.

Срещу Банев има дело и в Италия, което е за наркотрафик. По него той бе осъден на 20 години затвор от Апелативния съд в Милано, но само преди седмица Касационният съд в Рим отмени присъдата и върна делото на долната инстанция заради противоречиви доказателства и липса на мотиви при оценката им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама