Съдиите от ВКС си избраха представител за Конституционния съд

13:22, 28 сеп 15 / Крими 25 307 Шрифт:
Topnovini
Съдиите от Върховния касационен съд са провели вътрешно гласуване измежду петима кандидати за място в Конституционния съд, съобщава "Правен свят".

Както е известно, при тазгодишната ротация в КС съдебната власт излъчва един кандидат. Общото събрание на ВКС и ВАС ще се проведе на 30 септември. Двете върховни съдилища се редуват да пращат свой човек в Конституционния съд, според джентълменско споразумение между тях. Сега е ред на ВКС.

Гласуването е било в петък. Кандидатите са заместник-председателят на ВКС и ръководител на Търговската колегия Таня Райковска и съдиите Борислав Белазелков (ГК на ВКС), Росица Ковачева (ТК на ВКС) и Теодора Нинова (ГК на ВКС). При вота най-много гласове – 39, е получила Райковска, следват Белазелков с 25 гласа, Ковачева – 8 и Нинова – 2. По-късно се появи информация, че и Симеон Чаначев е бил сред кандидатите и е събрал 15 гласа. 

Това вътрешно гласуване не е обвързващо за събранието в сряда. Целта му е била да се постигне някакво обединение, научи още "Правен свят".

Почти сигурно е, че заместник-председателят на ВАС Боян Магдалинчев също ще бъде един от кандидатите за Конституционен съдия. Така че дебатите и гласуването на 30 септември се очертават интересни.

Вече са ясни номинациите на държавния глава. Президентът Росен Плевнелиев, който тази година излъчва двама за КС, заложи на проф. Мариана Карагьозова и Филип Димитров.

Народното събрание трябва да избере един конституционен съдия. Кандидатите са двама – омбудсманът Константин Пенчев, издигнат от ГЕРБ, и членът на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев, предложен от Патриотичния фронт. За 2 октомври правната комисия на НС е насрочила изслушването на двамата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама