Попова: Учете, за да ставате по-умни и да разбирате живота

13:08, 28 сеп 15 / Общество 25 240 Шрифт:
Topnovini
Вицепрезидентът Маргарита Попова посети днес Основното училище „Христо Ботев” в шуменското село Каспичан, разгледа класните стаи и засади дръвче в двора на училището. Тя влезе първо в часа на първокласниците и надникна в тетрадките им с прилежно изписани ченгелчета и лулички, после разгледа и компютърния кабинет, където учениците от 8 клас имаха урок по биология.

„Харесвате ли си училището? Мечтаете ли си какво ще учите като завършите?”, така вицепрезидентът се обърна към учениците и ги посъветва да наблягат над уроците, за да станат по-умни и да разбират живота. Осмокласниците споделиха с нея мечтите си да продължат образованието си и да станат висшисти.

В училището в село Каспичан учат 149 ученици от различни етноси, а Ученическият парламент, родителският клуб и учителите работят заедно, в името на по-доброто бъдеще на децата, сподели директорката Павлина Филева.

Визитата на Маргарита Попова бе в рамките на Националната кампания „Заедно сме по-добри”, организирана от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. Кампанията е под патронажа на вицепрезидента и през тази учебна година в нея са включени 190 училища от страната.

„Надявам се да чуем от какво имат нужда училищата в малките населени места. Да чуем гласа на тези хора в Парламента и да направим така, че като сме тръгнали да правим нов закон и реформи в образованието този път първо да чуем мнението на хора, които знаят и могат.

Всичко ще бъде много по-ефективно, ако пренасяме посланията им там, където се вземат решенията”, така Маргарита Попова откри дискусията на тема „Заедно сме по-добри в училище”

В разговора участваха областният управител на Шуменска област Донка Иванова, народният представител Ралица Тодорова, кметът на община Каспичан Милен Минчев и Нели Николова, координатор на център „Амалипе” за Североизточна България, директори на училища от Нови пазар, Шумен, Върбица и Никола Козлево, родители и ученици.

Те поискаха да се инициира Национален форум с представители на пезагози от малките училища в страната, а Попова ги покани да посетят Президенството на 16 ноември - Международният ден на толерантността.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама