35 хиляди посетители в русенския Екомузей за година

13:05, 28 сеп 15 / Общество 25 181 Шрифт:
Topnovini
Днес, 28 септември, се навършва една година от откриването на Екомузей с аквариум– Русе. В него е представено многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав, както и съжителството на човека с природата.

Музеят е разположен на четири етажа, където могат да се видят богата колекция от вкаменелости, както и диорами, представящи различни животински видове в реална среда. Тук се намира и най- големият сладководен аквариум в България с риби от Дунав и вливащите се в него реки.

Специално внимание в експозицията е отделено на праисторическите животни. Представен е макет на космат мамут (Mammuthus primigenius) в реални размери. Изложена е и единствената в света най- цялостно запазена част от друг вид мамут – долната челюст от Mammuthus rumanus.

Екомузеят е изцяло ремонтиран и оборудван по проект „Развитие на културно-исторически атракции в градски туристически ансамбъл“ на Община Русе, финансиран по ОП „Регионално развитие“. През юли тази година Регионалният исторически музей – Русе участва и спечели Трето място на Първия национален преглед на музейния плакат 2015 в Смолян с плакат, специално изготвен за Екомузея.

Наградата е присъдена в категория „Рекламен плакат на музей“. Официалното награждаване се проведе на 25 септември в изложбената зала на Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян. Дизайнери на плаката са Цанов Брос ЕООД и Венцеслав Петков, уредник в отдел „Природа“.

През изминалата една година Екомузеят е посрещнал 35 468 посетители, съобщават още от Регионален исторически музей- Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама