Министърът на икономиката: Ситуацията във ВМЗ - Сопот, е стабилна

13:02, 28 сеп 15 / Икономика 25 295 Шрифт:
Topnovini
"Ситуацията във ВМЗ – Сопот, в момента е стабилна." Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриване на Международния технически панаир в Пловдив днес.

Той бе категоричен, че няма да отговаря на обвиненията на депутата Методи Андреев.

"Той не от вчера се опитва къде със заплахи, къде с молби да кадрува във ВМЗ. Ще напомня, че това не е работа на депутатите и те не носят отговорността за това, което се случва в държавни заводи и в частност във ВМЗ", коментира Лукарски. По думите му отговорността за ВМЗ носи единствено принципалът в лицето на министерството на икономиката.

Министърът на икономиката посочи, че кризата в завода отдавна е отминала. "Още от 2014 г. ВМЗ върви нагоре в производството. Тази година имаме рекорд от 40 млн. производство само за юли и август", поясни той.

Лукарски коментира и днешния протест на работещите в Българо - руското съвместно предприятие "Автоелектроника" - Пловдив, които застават срещу искането за смяна на директора на предприятието.

"Ако възмущението на синдикатите в "Автоелектроника" е свързано само със смяната на управляващия на дружеството, то не мисля, че това е синдикално искане", заяви той. По думите му не е работа, на който и да било, дори и на синдикатите, да се месят в кадровата политика на Министерство на икономиката. По този повод той съобщи, че днес в София ще се проведе среща между представители на "Автоелектроника" и представители на министерството.

Що се отнася до икономическата ситуация в страната, то министърът на икономиката бе категоричен, че кризата отминава.

"Специфично за България е, че имаме ръст на икономиката по-висок от средния са ЕС, където е заложен ръст 1,6 за тази година, а ние имаме 2,5", посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама