Плевнелиев: С Турция разработваме специални механизми за контрол по границата

12:30, 28 сеп 15 / Общество 25 240 Шрифт:
Topnovini
България и Турция разработват специални механизми за контрол и охрана на българо-турската граница. Пример за това е постигнатото споразумение за създаването на център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Турция и Гърция. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с терския премиер Ахмет Давутоглу в рамките на 70-aта сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според Плевнелиев дългосрочно и устойчиво решение на проблема с бежанците може да бъде намерено само с разрешаване на кризата в Сирия. „Когато се правят компромиси с човешките права и свободи, се компрометира всичко. През следващите дни международната общност ще преговаря, ще се търсят решения. Много голяма е степента на готовност и желанието на световния политически елит да се намери решение на този конфликт. Няма да стане от днес за утре“, посочи той.

„ЕС и Турция са част от решението на бежанската криза“, коментираха президентът и Давутоглу по време на срещата, на която присъстваха и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на външните работи Даниел Митов.Турският премиер увери президента Росен Плевнелиев, че сътрудничеството с българските власти по този въпрос ще бъде задълбочено.

„Българската страна оценява полаганите от турските власти усилия за недопускането на нелегални имигранти на територията на страната ни. Благодарни сме на нашите турски колеги, които показват в последните месеци, че заедно сме по-ефективни“, подчерта държавният глава.

Двамата обсъдиха и други теми, съврзани с двустранното сътрудничество. Турският премиер съобщил, че изграждането на скоростен влак от турската страна до българската граница напредва много бързо.

Плевнелиев пък посочи, че България активно работи за модернизацията на железопътната си инфраструктура, като жп участъкът от Пловдив до Свиленград е завършен. Скоро окончателно завършена ще бъде и Автомагистрала „Марица“.

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Ахмед Давутоглу заявиха категорично позициите на двете държави, че газовата интерконекторна връзка между България и Турция е на дневен ред и е важен проект за диверсификацията на доставките на природен газ за страната ни от Каспийския регион.

Двамата коментираха и увеличаването на двустранния стокообмен, който се е удвоил след официалното посещение на българския президент в Турция в края на 2012 година, уточняват от прессекретариата.

По-късно днес президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, като въпросът за избора на генерален секретар на организацията ще бъде сред обсъжданите теми.

„ Ще бъдем едни от първите със силна кандидатура. Сигурен съм, че следващият генерален секретар на ООН ще дойде от Източна Европа, крайно време е. И съм сигурен, че трябва да бъде жена. Досега имаме осем генерални секретари и всички са мъже“, посочи президентът Росен Плевнелиев пред представителите на български медии в Ню Йорк.

По-късно президентът награди с орден "Мадарски конник" I степен Уорън Милър за дейността му като председател на Комисията за съхраняване на американското наследство зад граница. В церемонията участваха ръководителите на глобални еврейски организации.

Ръководителите на еврейските организации високо оцениха позицията на България и нейната роля за отстояване на стабилността и демократичните принципи в Европа.

В рамките на работното си посещение в САЩ държавният глава разговаря и с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама