Президентът: Ще гарантираме равенството на половете със закон

11:39, 28 сеп 15 / Общество 25 289 Шрифт:
Topnovini
„България ще положи всички усилия, за да допринесе за пълното постигане на равенство между половете в следващите 15 години“, посочи президентът Росен Плевнелиев в изказването си по време на срещата на глобалните лидери по въпросите на равнопоставеността на половете и овластяването на жените: Ангажимент за действие, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По думите му вече има готов проект на закон за равнопоставеността, като той ще гарантира че равенството между половете обхваща всички политики като предпоставка за пълното осъществяване на човешките права на жените и момичетата. Предвижда се и актуализация на Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на половете.

„Решени сме да премахнем разликата в заплащането на жените и мъжете и да отново потвърждаваме ангажимента си надграждане на политиките за борба с всички форми на насилие срещу жените“, заяви още държавния глава.

Той подчерта, че постоянните усилия на страната ни в подкрепа на правата на жените и момичетата са довели до увеличаване на участието на българките в политическия и социалния живот и заемането на лидерски позиции в престижни направления.

Две трети от магистратите в националните съдилища в България са жени, както и 65 процента от държавните служители, 43 процента от членовете на управителните съвети на държавните предприятия, повече от 30 на сто от общинските съветници.

„Българското законодателство гарантира равнопоставеност на правата на жените и мъжете и еднакво участие във всички сфери на живота“, посочи Росен Плевнелиев и допълни, че дискриминацията по полов признак е забранена от закона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама