Новата система за разпределение на делата стартира на 1 октомври

11:31, 28 сеп 15 / Общество 25 283 Шрифт:
Topnovini
Нова система за разпределение на делата ще започне да функционира в съдилищата от 1 октомври, съобщава в. "Сега", цитиран от "Правен свят". Тя ще замени силно критикуваната Law Choice, за която има много съмнения, че позволява манипулация при разпределението и на практика делото може да отиде при точно определен съдия. Новият софтуер е разработен от частна фирма. Той вече е бил представен пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и пред посланици на страните от ЕС. Цената му е между 10 и 12 хил. лв.

Достъпът до новата система вече ще става само с електронен подпис. Засега не е ясно колко съдии ще могат да разпределят делата. Обикновено това са председателите или техните заместници, но в по-големите съдилища има по-голям брой дела и повече хора имат достъп.

Другата новост е, че системата е централизирана, сървърът се намира в сградата на ВСС. По този начин се осигурява възможност да се проследи всяко едно действие по конкретно дело и да се види дали след разпределението му са извършвани и някакви други действия. Самите съдилища няма да имат достъп до сървъра, а само могат да разпределят.

Идеята за въвеждане на нова система за разпределение е стара, но стана особено актуална след скандалите около разпределението на делото за фалита на Корпоративна търговска банка в Софийския градски съд. Тогава стана ясно, че делото е било разпределено, но протокол не се появи на сървъра на ВСС, въпреки че това е задължително. От съда обясниха липсата му с технически срив. Проверка обаче доказа, че твърденията им не са верни. Обяснения за случая поискаха и от Европейската комисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама